In verband met de brand bij Krönnenzommer mochten de ondernemers lunchen in de raadszaal. Niet helemaal dezelfde ambiance, maar wel hetzelfde interessante thema.
In verband met de brand bij Krönnenzommer mochten de ondernemers lunchen in de raadszaal. Niet helemaal dezelfde ambiance, maar wel hetzelfde interessante thema. Foto: Linda Espeldoorn

‘Willen lokale boer graag in de kantine’

Algemeen

HELLENDOORN - Al enkele jaren zetten de gemeente en de ondernemersverenigingen zich in om van de ‘Dag van de Ondernemer’ in Hellendoorn de ‘Week van de Ondernemer’ te maken. Zij doen dit door lunches te organiseren die in het teken van een bepaald thema staan.

Deze week konden ondernemers genieten van lunches bij Krönnenzommer in Hellendoorn, De Droadnoagel in Haarle en Ekelenkamp, Lumio en BMN Bouwmaterialen in Nijverdal. Alle lunches werden goed bezocht en naast goede gesprekken over de verschillende thema’s werden er door de aanwezige ondernemers leuke verbindingen gelegd.

Kringloop

Deze krant was aanwezig bij de lunch in Krönnenzommer, die helaas door brand haar toevlucht moest zoeken in het Huis voor Cultuur en Bestuur. De lunch smaakte er niet minder om en het thema was net zo aansprekend: lokale kringlopen. Koen Olde Hanter, provincie Overijssel, nam de aanwezigen mee in de uitdagingen waar agrarische ondernemers voor staan en hoe niet alleen inwoners hun steentje bij kunnen dragen, maar ook bedrijven en overheden. Zo heeft de gemeente Hellendoorn een intentie-overeenkomst getekend om minimaal een kwart van de producten die zij haar werknemers aanbiedt in de kantine, van lokale producenten te betrekken. In de discussie die volgde bleek wel hoe groot de uitdaging voor de agrariërs is en hoe zeer wij allen genieten van gemak. Het is niet altijd even praktisch voedingsmiddelen direct bij de boer te kopen. Je moet er vaak een grotere afstand voor afleggen en bij diverse boeren langs voor de verschillende producten. Hun producten aanbieden in bijvoorbeeld de gangbare supermarkt blijkt problematisch. En voor de boeren is zelf produceren een stuk arbeidsintensiever. Waarom is het dan toch goed om te doen? “Wij spreken dan van de korte keten”, vertelt Koen. “Eten uit de regio kent veel voordelen. Het maakt de kloof tussen burger en boer kleiner, is milieuvriendelijker en economisch goed. Boeren krijgen een eerlijke prijs voor hun producten en als je bij een lokale boer koopt, zie je hoe de dieren of gewassen behandeld worden.” Een thema waar tijdens de koffie nog flink over nagepraat werd en waar nog geen oplossing voor gevonden is. De aanwezigen waren het er wel over eens dat bewustwording hier een belangrijk element is.


Voor alle lunches hebben zich veel ondernemers aangemeld. zoals ook hier bij de Droadnoagel in Haarle. - Foto: Jeroen Mensink

Thema’s

Andere thema’s die deze week aan bod kwamen waren ‘Mismatch en krapte op de arbeidsmarkt’, waar gastspreker Yvette Holtkamp, Analist Inclusieve Arbeidsorganisatie (UWV), dinsdag het nodige over wist te vertellen. Martijn Boerrigter, kantoordirecteur Ekelenkamp Assurantiën, vertelde woensdag de aanwezige ondernemers of en hoe zonnepanelen op bedrijfspanden te verzekeren zijn. Vragen als ‘ik wil mijn bedrijf verduurzamen, maar waar moet mijn onderneming aan voldoen (preventie) als ik besluit om zonnepanelen te plaatsen? Wat staat er in een polis? Wat er gebeurt bij een brand? Wie draait op voor de opruimingskosten?’ werden uitgebreid beantwoord. Donderdag stond ‘duurzaamheid door licht en automatisering’ centraal, met gastsprekers Bastiaan Gerrits en Yaxchilan Parera bij Lumio. De week van de ondernemer werd afgesloten bij BMN Bouwmaterialen, waar Liesbeth Holterman, Cybersecurity expert van Novel-T, het thema ‘What the hack!?’ onder de loep nam. Ze maakte de ondernemers wegwijs in de wereld van cybersecurity. Ze ging in op de meest veelvoorkomende cyberdreigingen van dit moment en gaf handige tips waar iedereen meteen mee aan de slag kon.