v.l.n.r. ds. Bertine van de Weg, ds. Liesbeth Jansen-Gort en ds. Hans van Dalen. Door het vertrek van ds. Wil Kaljouw is er momenteel één vacature. Ds. Wolter Broekema voorziet in het (crisis)pastoraat.
v.l.n.r. ds. Bertine van de Weg, ds. Liesbeth Jansen-Gort en ds. Hans van Dalen. Door het vertrek van ds. Wil Kaljouw is er momenteel één vacature. Ds. Wolter Broekema voorziet in het (crisis)pastoraat. Foto:

'Komt allen tezamen' kan weer!

“Als je iets niet meer kunt of mag, kom je er vaak pas achter hoe waardevol het was”, aldus ds. Hans van Dalen van de Protestantse Gemeente Nijverdal. “Zo is het ook met de kerkdiensten met kerst. In de coronatijd golden de woorden van het lied 'Komt allen tezamen' vooral op symbolische wijze. Je kon je laptop, tablet of tv inschakelen om de diensten te volgen. Als predikanten stonden we vaak voor een vrijwel lege kerk. Gelukkig wisten we en hoorden we dat er geluisterd en gekeken werd in de huiskamers. Technisch gezien hadden we alles gelukkig best goed in orde in de kerken van Nijverdal en Hellendoorn. Maar bij kerst, en niet alleen bij kerst, horen toch volle of in elk geval goed gevulde kerken? Gelukkig kan het dit jaar weer.” 

HELLENDOORN/NIJVERDAL - Dat begint al op zondag 11 december als om 19.00 uur in Het Centrum aan de Constantijnstraat in Nijverdal de jaarlijkse Volkskerstzang wordt gehouden, georganiseerd door de Raad van Kerken. In december volgen er nog vele (kerst)vieringen en andere activiteiten in en van de kerken. Bekende liederen als 'Stille Nacht' en 'Ere zij God' zullen weer uit vele monden klinken. “Maar ook nieuwe, zoals in de kerstavonddienst in Het Centrum, waar de christmas worship musical ‘The king is here’ wordt uitgevoerd en waar na afloop Glühwein, chocolademelk en krentenwegge is”, aldus ds. Bertine van de Weg. “En de volgende morgen is in Het Centrum een kerstviering waar we samen met de kinderen het kerstproject afsluiten met een interactief kerstverhaal.” In De Regenboog zijn de meer ‘traditionele’ feestelijke kerstdiensten met veel samenzang. Op kerstavond verleent de Regenboogcantorij medewerking en op eerste kerstdag ’s morgens het Christelijk Zangkoor Nijverdal.


Energie

De Protestantse Gemeente Nijverdal houdt in verband met de energiecrisis in de koude wintermaanden de diensten in òf De Regenboog òf Het Centrum. Alleen met kerst zijn er in beide kerken kerstdiensten. Piet Jansen, voorzitter van de kerkenraad: “Los van de kosten voor energie willen we als kerk onze verantwoordelijkheid nemen door niet meer energie te gebruiken dan nodig is.” De activiteiten door de week worden vooral geconcentreerd in Het Centrum, met uitzondering van de vespers die in de Adventstijd op de woensdagen om 19.00 uur in De Regenboog worden gehouden. “Het is tijdens de korte vespers niet warm in de kerk, dus een jas of een extra trui is niet overbodig.” 


Licht en warmte

“Ons kerkelijk 'warmteprobleem' is, vergeleken bij de situatie in Oekraïne en andere oorlogsgebieden natuurlijk maar een kleinigheid”, zo zegt ds. Hans van Dalen. “Toch zijn er ook onder ons velen die in de kou dreigen te komen door de hoge kosten voor levensonderhoud en energie. De gezamenlijke kerken proberen ook daar licht en warmte te brengen. Met de kerstpakkettenactie voor minimagezinnen en andere acties. We voelen ons daarbij gesteund door het Kind dat in de donkere nacht in een koude voederbak werd gelegd. Hij deelde in onze armoede en leed onder onze schuld. Hij roept ons op om warmte en licht te verspreiden. Wat ontroerend om te weten, dat wereldwijd miljarden mensen troost en hoop putten uit het geloof. Ook, en juist, in Oekraïne en andere oorlogsgebieden.”


Kaarsje branden

De PG Nijverdal heeft ook een zogenaamde pioniersplek: de Kleine Kapel Noetsele (aan de Noetselerweg 55). Daar kan iedereen, ook in deze weken voor kerst, dagelijks binnenlopen, even tot bezinning komen, in een schrift voorbede vragen, een kopje koffie of thee drinken en een kaarsje aansteken. Iedere woensdag start daar om 7.30 uur een stiltewandeling (tot circa 8.30 uur). 


Hoop

“Angstcultuur lijkt de samenleving te kleuren en deze crisistijd raakt velen persoonlijk. Het Kerstevangelie vertelt het verhaal van nieuw leven in tijden van nood. In deze soms moedeloos makende tijd is het een krachtig verhaal van hoop”, zo zegt ds. Liesbeth Jansen-Gort. Zij houdt zich vooral bezig met het ouderenpastoraat in de verzorgingshuizen. Ook organiseert ze samen met veel vrijwilligers maandelijkse ouderenbijeenkomsten. Zo is er op 14 december een kerstmiddag en een aansluitende broodmaaltijd voor ouderen van de gemeente en voor mensen uit de buurt. Ook worden de vele 80+ers van de PG Nijverdal verblijd met een kerstgroet. 

Samen met Wil de Bruine en Benno ten Cate verzorgt ds. Jansen-Gort op 8, 15, 22 en 29 december radio uitzendingen ‘SamenZijn' bij HOi fm. Door veelsoortige muziek, een korte overdenking, een verhaal en gesprekken worden vreugde, kracht en hoop gedeeld in de voor velen eenzame en zorgelijke tijden.


Welkom

Iedereen is van harte welkom in de kerst- en andere diensten van de PG Nijverdal en alle andere kerken. Ook welkom via de digitale kanalen. "We hopen dat je de warmte en het licht van Jezus in de komende kerstdagen mag ervaren. De kerstboodschap maakt ons warm van binnen. Oude bekende woorden, maar juist in onze donkere dagen klinken ze ons als nieuw in de oren. Wij wensen iedereen een gelukkig Kerstfeest en een gezegend 2023”, aldus de drie predikanten van de PG Nijverdal.