Afbeelding
Foto: Staatsbosbeheer

Ontdek en beleef Sallandse Heuvelrug

Menigeen zoekt in de decembermaand de natuur van de Sallandse Heuvelrug op. Dat kan natuurlijk op eigen gelegenheid, maar door Staatsbosbeheer zijn ook diverse activiteiten georganiseerd.

NIJVERDAL - De eerste wandeling die in december wordt georganiseerd is de Volle Maan Wandeling op donderdag 8 december. De nadruk bij deze wandeling, die in samenwerking met de Sterrenwacht Hellendoorn wordt georganiseerd, is de mystieke sfeer van de natuur bij volle maan. Een bezoek aan de koepel en planetarium is ook onderdeel van het programma. De wandeling is ongeveer 5 kilometer lang en geschikt voor jeugd vanaf 10 jaar. Deelname kost 15 euro en voor kinderen tot en met 12 jaar geldt een gereduceerd tarief van 12,50 euro.

Bosbaden

Op 18 december staat Bosbaden op de agenda. Er kan onder leiding van een gids gewandeld worden en hierbij gaat de aandacht uit naar het ondergaan van de kleuren en geuren van het bos, het tempo vertragen en genieten. Deze wandeling is voor personen vanaf 18 jaar. De kosten bedragen 7,50 euro.

Ontdek Sallandse Heuvelrug

Zowel op 26 december als op 7 januari kan men de Sallandse Heuvelrug ontdekken samen met een gids. De Sallandse Heuvelrug is in elk jaargetijde anders en elke keer valt er weer iets nieuws te ontdekken. De wandeling is ongeveer 5 kilometer lang en geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Wie mee op pad wil, betaalt 6 euro voor deelname. Kinderen tot en met 12 jaar betalen 4 euro.

Van alles te beleven en te ontdekken voor jong en oud

Knutselen

Op dinsdag 27 december is er geen wandeling georganiseerd door Staatsbosbeheer, maar kunnen kinderen komen knutselen in het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug. Deze dinsdagmiddag kan er een eetbare boswachter worden gemaakt. De vogels zullen genieten wanneer deze boswachter in de tuin staat. Alle materialen zijn aanwezig om zelf aan de slag te gaan en er is begeleiding om daarbij te helpen. Deze activiteit is voor kinderen vanaf 6 jaar. Deelname kost 6,50 euro. De boswachter mag na afloop natuurlijk mee naar huis genomen worden.

Bossafari

Ga samen met (klein)kinderen op Bossafari op de Sallandse Heuvelrug op 29 december. Samen met een gids worden tijdens een korte ontdekkingstocht alle zintuigen gebruikt tijdens activiteiten. Zie, ruik, hoor, proef de natuur eens op een andere manier. Meedoen met de Bossafari kost 5 euro per persoon.

Eindejaarswandeling

Staatsbosbeheer heeft een Eindejaarswandeling gepland op 30 december. Kijk even terug op het afgelopen jaar en blik vooruit op het komend jaar terwijl er onder leiding van een gids over de Sallandse Heuvelrug wordt gewandeld. Deze wandeling van ongeveer 5 kilometer is geschikt voor iedereen van acht jaar of ouder. Kinderen tot en met 12 jaar mogen tegen het gereduceerde tarief van 4,50 euro meedoen. Wie ouder dan 12 jaar is betaalt 7 euro.

Speuren naar sporen

Tijdens de kerstvakantie staan nog Speuren naar Sporen en Uilenballen Pluizen op het programma. Het zijn beide activiteiten om samen met kinderen vanaf acht jaar te gaan doen. Speuren naar Sporen is op dinsdag 3 januari. Samen met een gids wordt gezocht naar sporen die de bewoners van het bos hebben achtergelaten. De gids helpt bij het ontdekken wie de sporen heeft achtergelaten. Kosten bedragen 5 euro per persoon. Op 4 januari wordt na een film over uilen en andere roofvogels een uilenbal ontleed. In de uilenbal zitten onverteerde delen van wat de uil heeft gegeten. Heeft de uil misschien een muisje gehad? Deelname kost 3,50 euro.

Reserveren

Alle activiteiten starten of worden gehouden bij het Buitencentrum aan de Grotestraat 281 in Nijverdal. Ga voor meer informatie over de activiteiten en reserveringen naar de website van Staatsbosbeheer.

www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/salland/activiteiten

Pen