Afbeelding
Foto:

Samen gaan wij dit overwinnen

Al maanden lang waren mijn gedachten gericht op het vieren van de bevrijding van Twente en dan met name de bevrijding van Oldenzaal. Teleurgesteld was ik dan ook in de afgelasting van alle activiteiten, dat zeker. Maar er is meer, véél meer.

De uitgave van het verhaal van Gerrit Oorlogskind in Oldenzaal, en de presentatie hiervan die niet door ging. Jammer, maar er is meer. Ook de Bevrijdingskrant; onze eigen uitgave van de Hart-kranten rond het bevrijdingsjubileum werd nog net op tijd gerealiseerd. De reacties van de lezers waren bijzonder positief. Daar waar de Bevrijdingskrant niet was bezorgd, opende ik via mijn slaapkamerraam en op veilige afstand een kranten-afhaaladres. Spontaan kwamen ze de Bevrijdingskrant aan huis ophalen. En dan de vele reacties van ouderen die nog digitaal in de weer zijn, overweldigend.

Ik zit thuis en op veilige afstand van mijn medemensen. Maar de unieke gesprekken via Skype en FaceTime geven mij een kick. Ik ervaar dat het goede in de mens naar boven komt. De site 'Oud Oldenzaal', www.oudoldenzaal.nl, waar de Oldenzaalse oorlogsverhalen op worden doorgegeven is ook een succes. Complimenten aan de sitebeheerders.

Als ik hoor en zie hoe vrijwilligers samen met Oldenzaalse ondernemers 500 maaltijden gratis thuis bezorgen bij de alleenstaande senioren dan geeft dat een boost; dat doet Oldenzaal bruisen. En het is niet alleen Oldenzaal: in heel ons Twente en Overijssel zijn artsen, vrijwilligers en ondernemers in de weer. Ik constateer dat het goede in de mens naar boven komt. Nu ik deze column schrijf, lees ik dat de groei van de besmetting aan het afnemen is. Wat niet moet afnemen is onze onderlinge zorg en verbondenheid met elkaar. Samen staan we sterk. We hebben een oorlog overwonnen, deze strijd gaan we ook winnen. SAMEN, de nieuwe vrijheid gaat zegevieren dat is zeker.

Kaatjeknip 30-03-2020

Foto Hartkrant afhaaladres; Annet weet waar!