Afbeelding
Foto:

Veel steun voor iedereen die helpt in Nederland tijdens crisis

TWENTE - Werken in de zorg is een uitdagende taak, zelfs onder ideale omstandigheden. Het is werk waar we niet vaak bij stil staan; we waarderen dit gezamenlijk te weinig. Momenteel is dat beduidend anders: we zien onze Nederlandse zorgverleners als de echte helden die zij altijd al waren.

Werken in de zorg betekent veel verantwoordelijkheid, lange uren, vaak tegenwerking door het zorgsysteem en ook een beloning die niet in verhouding staat tot hun inzet. Toch zijn er ruim 1,3 miljoen mensen werkzaam binnen deze branche. Omdat zij ondanks alles toch een groot hart hebben en graag anderen willen helpen. Veel zorgmedewerkers in de frontlinies van de strijd tegen het coronavirus brengen zelf grote persoonlijke offers. Zo zijn alle verloven ingetrokken bij ziekenhuizen. Medewerkers maken lange dagen, waarbij zij ook een groter risico lopen op besmetting door hun veelvuldige contact met corona-patiënten en niet voldoende beschermingsmiddelen. Zorgmedewerkers hebben daarnaast ook hun eigen families en naasten die zich zorgen maken om hen. De afgelopen weken zijn er op diverse manieren waarderingsacties gehouden om zorgmedewerkers een hart onder de riem te steken. Eén van de eerste en bekendste acties was het klappen voor zorgmedewerkers; een fenomeen dat we eerder al in andere getroffen gebieden zoals Italië zagen. Ook zijn er diverse leuke acties gehouden om zorgpersoneel echt te laten voelen hoe zeer wij hen waarderen op dit moment. Zo hingen de supportersverenigingen van zowel FC Twente als Heracles Almelo banners op bij hun lokale ziekenhuizen. FC Twente's Vak P hing een groot spandoek op bij de personeelsingang van het MST in Enschede, met 'Supporter van de zorg!". Het spandoek van Vak'74 van Heracles kwam naast de hoofdingang van ZGT in Almelo te hangen: "Waar de Almelose burger vredig slaapt, staan zij dag en nacht paraat!" Een groep hulpverleners die we ook zeker niet mogen vergeten zijn de medewerkers van de thuiszorg en personeel dat werkt binnen woonzorgvoorzieningen. Zij werken immers met de zwaar geraakte risicogroep van ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid. Doordat de woonzorgcomplexen dicht zijn voor bezoekers en ook mensen die thuis wonen minder vangnet hebben, komt er meer op hun schouders terecht. Zij zijn niet alleen verzorgende, maar bieden ook een luisterend oor in deze moeilijke tijd.

Goede bescherming
Een van de risico's waar zorgverleners momenteel wel mee zitten is het tekort aan beschermende middelen zoals maskers, schorten en gezichtsbeschermers. Ook hier toont Twente zich op zijn best: het ZGT Almelo werd naar eigen zeggen 'overspoeld' met acties en aanbiedingen van hulpmiddelen. Ook het MST in Enschede maakte dankbaar gebruik van de aangeboden steun. Het MST verwelkomt daarnaast ook mensen die willen helpen met de niet-medische hulp. Het ziekenhuis verwacht dat de komende periode meer hulp nodig is en nodigt mensen uit om zich aan te melden voor het steunen bij bijvoorbeeld de logistiek, schoonmaak, automatisering, distributie van materialen en roomservice. Belangstellenden kunnen zich nu al aanmelden bij het ziekenhuis om straks te helpen.

Afbeelding