Afbeelding
Foto:

Lokaal Hellendoorn maakt zich zorgen over komst windmolens

HELLENDOORN - Lokaal Hellendoorn is van mening dat we met elkaar moeten werken aan het verbeteren van het klimaat. Vele initiatieven worden er momenteel door overheden, inwoners en bedrijven genomen om hier een bijdrage aan te leveren. Het plaatsen van (grote) windmolens is daarbij een optie.

Naast ook andere vraagstukken die spelen bij het plaatsen van windmolens komen de gezondheidsrisico's steeds meer in beeld. Er is nog veel onduidelijkheid over deze risico's en er is zorg over deze risico's bij inwoners. Er lopen verschillende onderzoeken. In deze studies wordt veelal erkend dat geluidshinder op zich een reƫel probleem is en daarmee de afstand tot turbines een belangrijke factor is. Steeds meer (medisch) deskundigen maken zich grote zorgen over de gezondheidsrisico's van windmolens. Ze kunnen klachten veroorzaken als hartritmestoornissen, hoofdpijn, slaap en concentratiestoornissen en het kan het immuunsysteem verzwakken. Het constante, laagfrequente geluid welke de draaiende rotorbladen veroorzaken is mogelijk de oorzaak.

Geen molens
Lokaal Hellendoorn vraagt het college de voorbereiding van het mogelijk maken van de bouw van windmolens stil te leggen totdat onomstotelijk is komen vast te staan dat er geen nadelige effecten zijn voor de volksgezondheid. Zij vragen collega-raadsleden samen met de raadsleden van Lokaal Hellendoorn aan te sluiten bij een oproep van Silvia van Manen en een hoorzitting te organiseren over gezondheidsrisico's.