Afbeelding
Foto:

Laten we er een gezellige maand van maken!

December is traditioneel dé feestmaand in ons land. Een maand vol gezelligheid, samenzijn, licht en vrolijkheid in de donkerste dagen van het jaar. Dit jaar verloopt ook december anders dan anders; we vechten nog steeds tegen de onzichtbare vijand van het coronavirus. Maar wat dit jaar ook aantoonde: wij zijn allemaal veerkrachtig en sterker dan we zelf denken. Pakjesavond, Kerstmis en Oud en Nieuw, kunnen niet op de gebruikelijke manier gevierd worden. Al zorgt corona ervoor dat er de nodige beperkingen zijn, toch is er veel mogelijk om er een gezellige tijd van te maken.

Sinterklaas werd dit jaar op aangepaste wijze ontvangen in ons land. Met een sobere landelijke intocht en weinig lokale activiteiten. Toch genoten alle kinderen van een stukje gezelligheid én uiteraard leuke cadeautjes. Als volwassenen kijken wij uiteraard vooral uit naar de komende kerstdagen. Verkopers van kerstbomen merkten al vroeg dat men op zoek is naar gezelligheid in deze tijd van het jaar. De verkoop van bomen kwam dan ook eerder op gang. Het gezellig willen maken is zeker ook te zien in de trends voor de kerstboomversiering. Was vorig jaar één van de trends om met ijzige tinten als wit en blauw de boom te versieren, dit jaar zijn het de warme kleuren rood en oranje en de aardetinten. Waarom niet een keer lekker uitpakken dit jaar en het niet bij alleen een versierde kerstboom laten...

Samen
Warmte en gezelligheid zitten natuurlijk niet in de aankleding. Samen dingen doen, maakt dat het gezellig is. Dit kan door met het gezin een spelletje te doen, samen een wandeling te maken in de natuur of online bingo te spelen. Er zijn volop alternatieven bedacht. Laat anderen weten dat je aan ze denkt. Stuur weer net als vroeger een kerstkaartje naar vrienden en familie. Zeker tijdens de feestdagen voelen mensen, jong en oud, zich vaak eenzaam. Er zijn (te) veel ouderen die door bijvoorbeeld verlies van een partner de feestdagen alleen doorbrengen of bij wie geen bezoek kan komen in verband met corona. Uiteraard eren we ook graag al het zorgpersoneel dat zich dit jaar inzette voor veilige zorg in een uitdagende crisistijd. In deze Hart van December enkele tips om iets moois te maken van deze feestmaand.