Afbeelding
Foto:

Stil staan bij waar het echt om gaat

NIJVERDAL - Het zal duidelijk zijn: een gemeenschap als de kerk, waarbij het 'bij elkaar komen' en 'elkaar bemoedigen' centraal staat, moest wel even goed omschakelen, toen de coronacrisis uitbrak. Het zwaartepunt van de kerk (de zondagse eredienst) kon plotseling slechts door een handjevol mensen worden bijgewoond. Dat was in het bijzonder verdrietig voor hen, die er wekelijks naar uit zien. Ze misten niet alleen een inspirerende kerkdienst, maar ook de ontmoeting bij de koffie na de dienst.

Ook een andere belangrijke kant van het kerkzijn - het bezoeken van mensen in tijden van lief en leed - was van het ene op het andere moment onmogelijk geworden. En dat terwijl er juist nu zoveel eenzaamheid en ook zoveel onzekerheid is. Niemand wist (weet) hoe lang het zou gaan duren. Als kerkelijke gemeenschap hebben we geprobeerd er het beste van te maken. We prijzen ons gelukkig met de technische middelen: er zijn prima mogelijkheden om via beeld en geluid de diensten uit te zenden. Er is een grote groep vrijwilligers die daarbij ingeschakeld kan worden. Het is niet altijd perfect en het is een verlegenheidsoplossing, maar het geeft wel voldoening om te merken dat de uitzendingen bekeken en gewaardeerd worden. Gelukkig kan nu weer een beperkt aantal mensen de kerkdienst fysiek bezoeken. Je kunt je opgeven om erbij te zijn. Dat daar behoefte aan is, blijkt wel uit het feit dat we vaak 'uitverkocht' zijn.

Bezoeken op afstand
Als het nodig is worden uiteraard ook in deze tijd - coronaproof - bezoeken afgelegd, maar bezoekwerk gebeurt nu ook veel meer van afstand: een telefoontje, een kaartje, een bloemetje, elke week een nieuwsbrief en om de zoveel tijd het kerkblad. Allemaal middelen om elkaar vast te houden. Gelukkig horen we dat de gemeenteleden dit ook oppakken. Bij ziekte en rondom overlijden worden vele kaartjes verstuurd. Mensen vertellen hoe hartverwarmend zij dit vinden. Predikanten en andere ambtsdragers hebben in coronatijd ook bij veel uitvaarten de gemeente vertegenwoordigd. Voor speciale acties, zoals het bezorgen van een bloemetje bij ouderen, is veel animo. Mooi om te merken dat zoveel mensen zich in willen zetten!

Boodschap van Kerstmis
Het is misschien gek gezegd, maar dit jaar zal Kerstmis meer dan ooit draaien om dat waarom het écht gaat. Het is heel jammer dat de gezelligheid - de warmte van samenzijn onder de kerstboom, het met de hele familie aan tafel zitten voor een heerlijk kerstdiner - dit jaar op een laag pitje zal staan. Maar misschien kunnen we dan des te meer beseffen, waar kerst eigenlijk om draait: een kind dat in een arme stal werd geboren en in een koude kribbe werd gelegd. Zo is God ons nabij. Juist als we het bij ons armzalig en kil is. Helaas is er geen gelegenheid om met een overvolle kerk het Stille Nacht of Ere zij God te zingen. Maar we zullen ons best doen om met de beperkte middelen de boodschap van Kerst ook weer 'online' door te geven. We hebben daarvoor de medewerking van zangers en zangeressen, organisten en musici en heel veel enthousiaste vrijwilligers. De verpakking zal dit jaar dus anders zijn, maar de inhoud blijft hetzelfde! Richting ouderen houden we voor de kerstdagen kleine bijeenkomsten om toch gezamenlijk Kerst te beleven. Ook is er rond Kerst opnieuw een (bloemen)actie voor ouderen. We laten elkaar niet los!

Altijd open
De Regenboog aan de Grotestraat is op vrijdagmiddag van 3 tot 5 uur geopend om er even te gaan zitten, een kaarsje aan te steken en te luisteren naar (orgel)muziek. Vanuit de pioniersplek van de PG Nijverdal is de kleine kapel aan de Noetselerweg altijd open voor mensen die even de stilte zoeken, een kaarsje willen ontsteken, even bezinnen. En voor de liefhebbers zijn er ook winterwandelingen. Onze ouderenpastor, Liesbeth Jansen-Gort, verzorgt samen met Wil de Bruine en Benno ten Cate wekelijks op donderdagmorgen een gevarieerd muziekprogramma voor HOi Radio.

Kerst in Coronatijd zet ons stil bij de vraag waar het in ons leven om gaat. Het Kind, in Bethlehem geboren, geeft ons de hoop dat, hoe donker, koud en eenzaam we ons ook voelen, we nooit Godverlaten zullen zijn.

De predikanten van de Protestantse Gemeente Nijverdal,
ds. Hans van Dalen
ds. Bertine van de Weg
ds. Wil Kaljouw
ds. Liesbeth Jansen-Gort

Afbeelding
Afbeelding