Vrijwilliger Det Enthoven bij bemoedigingsboom
Vrijwilliger Det Enthoven bij bemoedigingsboom Foto:

Wensbomen bij Sint Antonius van Padua Nijverdal

Door EG-WÉL NIJVERDAL - De werkgroep van Rooms-Katholieke Sint Antonius van Padua heeft vier "bemoedigingsbomen” geplaatst voor haar kerk. "Om licht en hoop te bieden aan de mensen.”

Begin deze week plaatste Jos van den Berg samen met andere vrijwilligers de bomen, verlichting en andere versieringen. "Drie grote sparren en één kleintje voor de kinderen”, zegt Van den Berg. Onder het motto "Licht geeft hoop” vraagt de parochiewerkgroep mensen een opbeurende boodschap te delen met de wereld. Ondertussen hangen de eerste wensen al in de bomen.

Niet de eerste keer
Dit is niet de eerste keer dat er zogenoemde bemoedigingsbomen voor de kerk aan de Grotestraat staan. In april van dit jaar stonden er al drie sparren om wensen in te hangen. Deze zijn toen tot twee keer toe vervangen vanwege de droogte, maar wellicht ook voor het aantal boodschappen. “Het was in april ontzettend druk, er zijn toen wel honderden kaartjes in de bomen gehangen”, zegt Van den Berg. De vrijwilliger denkt de populariteit van de bomen heel simpel te kunnen verklaren. “Iedereen werd op zichzelf teruggeworpen door alle maatregelen, dat was wennen.” Omdat er niet veel te doen was, kwamen veel mensen een boodschap ophangen of even rondkijken naar alle wensen en gedichtjes. Van den Berg merkt dat er anno december nog minder gedaan wordt. “Eerst had je nog dingen als het klappen voor de zorg en muziekoptredens voor bejaardencentra. Dat zie je nu ook niet meer. Iedereen, jong en oud, vereenzaamt.”

Hoop
Mensen zijn ook deze editie vrij om eigen teksten en dergelijke in de bomen te hangen. “Als het maar in het teken staat van hoop.” Daarnaast heeft Van den Berg nog een tip om papieren teksten te plastificeren. “En als mensen er toch zijn, kunnen ze gerust een kaarsje aansteken in de Mariakapel als ze dat graag willen.” Verder laat de werkgroep weten dat de kerk op eerste en tweede kerstdag tussen 13.00 en 15.00 uur geopend is voor het bezoeken van de kerststal. “En er komt een kleine bijeenkomst op 23 december, maar vanwege de beperking in groepsgrootte kan niet iedereen aanwezig zijn.”