Afbeelding
Foto: Hans Bolte

In welke hypnose zit jij?

We leven in een bijzondere tijd, wat is waar, wie of wat vertrouw je? Welke informatie? Je zou kunnen zeggen dat ieder in z`n eigen hypnose zit. Zoveel mensen, zoveel werelden.


Als we vol vertrouwen zitten zien we naast schade en moeilijkheden, vooral een mooie wereld vol kansen. Als we veel angst kennen zien we de toekomst somber in, voor de mensen, voor de aarde en ook voor jezelf.


Het mooie is, jouw beeld van hoe je naar de wereld en jezelf kijkt, valt bij te stellen. Naar mijn idee is er maar één ding wat ons te doen staat; niet oordelen en in vertrouwen blijven. En in het hier en nu. Dat is vaak het moeilijkste, ons ego (hoofd of hypnose) kent alleen toekomst en verleden. Waant zich veilig of niet veilig. En daar kun je ook weer kiezen. Ik wil kiezen voor licht en liefde, op naar Kerst!


Sommige mensen vinden hypnotherapie en de manier van kijken die de hele complementaire zorg voorstaat, zweverig. Ik ben daar te nuchter voor, hoor ik weleens. Te nuchter of te behoudend? Jaren geleden lag ik zelf in het ziekenhuis met darmproblemen. Ik werd 'wakker' toen er geen één internist was die geloofde dat mijn darmproblemen met spanning te maken hadden. Die spanning had ik aan te pakken en zo zouden mijn darmproblemen verdwijnen; was ik van overtuigd. En zo is het ook gegaan. Ontgoocheld ging ik het ziekenhuis uit…. Ik was nog nieuwsgieriger geworden naar de samenhang tussen lichaam en geest.


Gelukkig zien we een kentering, de samenhang tussen lichaam en geest wordt steeds meer voor waar aangenomen. Het belang van leefstijl, gezond eten, een gezonde emotieregulatie en vertrouwen wordt steeds meer onderkend.


Gelukkig mogen we nu veel mensen vooruit helpen. Ook artsen verwijzen inmiddels steeds meer door. Door nieuwe inzichten komen ze vaak verder. Juist complementair aan elkaar kunnen we veel meer betekenen. In Nederland geven we 50 miljard uit aan ziektebestrijding en 2 miljard aan voorkomen of anders oplossen.


Wellicht wordt het tijd dat we nog dieper wakker worden, nog bewuster van lichaam en geest is één. Wellicht is al wat is, toch liefde. Hangt alles met elkaar samen. Zweverig? Of juist mooi, beetje licht, lucht en liefde in je leven! Of zijn we daar te nuchter voor?


Alvast een liefdevolle en gezonde kerst gewenst!


Hans Bolte

Puur therapie en coaching