De mensen achter BestuurdersCentraal Hellendoorn, staan klaar om verenigingen, organisaties en vrijwilligers met raad en daad terzijde te staan.
De mensen achter BestuurdersCentraal Hellendoorn, staan klaar om verenigingen, organisaties en vrijwilligers met raad en daad terzijde te staan.

‘Er is veel kennis in onze samenleving’

Algemeen

NIJVERDAL - In de gemeente Hellendoorn zijn veel vrijwilligers én organisaties actief. Er wordt hierbij veel van bestuursleden verwacht: het aansturen van de organisatie, visie en beleid ontwikkelen, de financiën organiseren en zorgen voor een goede communicatie met en aansturing van vrijwilligers en leden.

BestuurdersCentraal is een initiatief voor en door besturen van vrijwilligersorganisaties uit de gemeente Hellendoorn om die actieve betrokkenheid te onderhouden en blijven stimuleren. Hiervoor willen ze de kracht van bestuurders van vrijwilligersorganisaties in een netwerk bundelen met het bedrijfsleven.

Kennis, kunde en ervaring

“Veel kennis, kunde en ervaring is al aanwezig in de samenleving”, vertelt Yvonne Posthuma van Stichting De Welle. “Door deze optimaal te benutten helpen we besturen hun taken goed uit te voeren, te ontwikkelen en te moderniseren. Binnen dit programma wil BestuurdersCentraal, samen met de Vereniging van Overijsselse Steunpunten Vrijwillige Inzet (VOSVI) en de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) kennis en kunde, capaciteiten en mogelijkheden die aanwezig zijn in de lokale samenleving verbinden.”

Het doel is om verenigingen en stichtingen kennis te laten maken met bestuurlijke vernieuwing en moderne (digitale) bestuurstechnieken. Tevens gaat het om deskundigheidsbevordering, uitwisseling en samenwerking tussen verenigingen, stichtingen en bedrijfsleven waardoor de kwaliteit van het bestuurlijk niveau wordt verhoogd. “Op deze manier krijgt iedereen meer plezier in en resultaat van het vrijwilligerswerk. Belangrijk uitgangspunt hierbij is het opzetten van een netwerk waarin bestuurders van verenigingen en stichtingen zelf, in co-creatie met coaches en experts, zoeken naar oplossingen en elkaar ondersteunen door het uitwisselen van kennis en ervaring. BestuurdersCentraal werkt vraaggericht, speelt in op vragen en behoeften uit het netwerk en haalt deze ook actief op.”

Ondersteuning

Om dit te realiseren is ondersteuning nodig, bijvoorbeeld bij het leggen van contact met ondernemers, lokale netwerken, onderwijsinstellingen, overheid en besturen zelf. Al deze partijen verbinden idealiter hun expertise en mogelijkheden aan BestuurdersCentraal. “Zij zetten de expertise van bestuurscoaches in en zo nodig van experts. Zo dragen ze een steentje bij aan de ondersteuning van vrijwillige inzet en daarmee aan de leefbaarheid van de samenleving.”

Vind wat je zoekt bij collega’s van vrijwilligersorganisaties, vrijwilligerscentrales en anderen. Heeft jouw organisatie een (bestuurlijk) vraagstuk of een probleem waarbij je advies kunt gebruiken? Coaches Jos, Wil, Peter, Lia en Ron van BestuurdersCentraal Hellendoorn delen graag hun kennis. “Zij hebben ieder hun eigen specialisme, zoals kennis van veranderingsprocessen, marketing, communicatie, fondsenwerving, omgaan met politiek, het maken van toekomstplannen en het organiseren van je vereniging. Deze kennis hebben zij opgedaan in diverse bestuurlijke functies en hun dagelijkse werkzaamheden.”

Ook gratis lid worden? Ga naar de website van BestuurdersCentraal. Woensdag 18 januari is er een Inspiratiebijeenkomst: nu echt nieuwe bestuursleden!

bestuurderscentraal.nl

Is jouw organisatie op zoek naar vrijwilligers of willen jullie ook eens in de spotlight? Bel HellendoornDoet! op 0548-638800 of mail hellendoorndoet@stichtingdewelle.nl.