Foto: Nico Kloek
Foto: Nico Kloek Foto:

Meer bloemen voor mens, plant en dier

Al sinds 2015 stimuleert Landschap Overijssel de aanleg van bloemrijke randen en bloemenweides. Dat doen ze door het verspreiden van streekeigen zaaigoed. Samen met honderden deelnemers maken ze Overijssel ieder jaar bloemrijker en zo dragen ze bij aan een grotere soortenrijkdom. Dit jaar is er extra aandacht voor de Sallandse Heuvelrug en het Twentse Reggedal met in het bijzonder de gemeente Hellendoorn. 

HELLENDOORN - "Bloemrijke plekken zijn belangrijk; insecten vinden er - in de bloeiperiode - nectar en stuifmeel, zoogdieren en vogels vinden er een plek om te rusten en te broeden", zo laat Landschap Overijssel weten. "Na de bloei helpen de zaden veel dieren een koude winterperiode door. Ook kun je via bloemenrijke plekken mooie verbindingen maken tussen landschapselementen zoals een heg en een bomenrij, waar ook allerlei dieren en insecten van profiteren. Zo dragen bloemenranden en -weides bij aan onze soortenrijkdom en ze maken Overijssel natuurlijk mooier." Ieder voor- en najaar organiseert Landschap Overijssel de collectieve inkoop van verschillende zaaimengsels die passen bij ons landschap. 

Na goede ervaringen met bloemenranden in Haarle, wordt het project dit jaar ook uitgerold in de gemeente Hellendoorn. Agrariërs en particulieren in Hellendoorn kunnen gratis bloemenzaad ontvangen en voor agrariërs is er een vergoeding voor gederfde inkomsten. Geïnteresseerd? Aanmelden kan tot en met 15 februari 2023 via landschapoverijssel.nl/project/akkerrandenproject-Hellendoorn. Let op: wie het eerst komt, wie het eerst zaait (het budget is beperkt). Het uitdelen van zaaigoed gebeurt op een centrale plek in de gemeente op zaterdag 4 maart.

Ook op de Sallandse Heuvelrug en in het Twents Reggedal wordt de aanleg en het beheer van streekeigen bloemenranden gestimuleerd. Op landschapoverijssel.nl/zaaigoedproject is te zien welke buurtschappen in aanmerking komen voor een korting van 25 procent op het zaaigoed van Landschap Overijssel. Via deze website kan ook besteld worden. Ook hier geldt: het budget is eindig, dus wie het eerst komt, wie het eerst zaait.