Een van Schuurmans favorieten
Een van Schuurmans favorieten Foto: HKHN (bewerking Albert Schuurman

Historie van de gemeente Hellendoorn krijgt kleur

Algemeen

NIJVERDAL - De historie van de gemeente Hellendoorn krijgt kleur dankzij Albert Schuurman. De Nijverdaller herstelt oude foto’s en weet ze nog levendiger te maken met een digitaal likje verf. Hij heeft ondertussen honderden afbeeldingen bewerkt en is nog niet van plan om te stoppen. “De technologie wordt ook steeds beter, dus soms pak ik eerdere bewerkingen erbij om ze nog beter te maken”, aldus Schuurman. 

De foto’s haalt hij uit de beeldbank van Historische Kring Hellendoorn-Nijverdal (HKHN). “Veel oude foto’s staan nog op cd’tjes, maar ik zoek ze ook online”, aldus Schuurman. Het internet is niet alleen een handige bijkomstigheid als het gaat om foto’s zoeken, want dankzij een online hulpmiddel weet de Nijverdaller alle krassen en scheurtjes te verwijderen. “Dit soort programmaatjes kunnen tegenwoordig zelfs gezichten veel duidelijker maken.” De grootste uitdaging zit echter niet in het restaureren van de oude kiekjes. “Het verhaal erachter vinden, dat is veel moeilijker.”

De foto’s en hun verhalen plaatst Schuurman vervolgens op de Facebookpagina’s ‘Historische Kring Hellendoorn-Nijverdal’ en ‘Oude foto’s Nijverdal, Hellendoorn en omstreken’. “Tja, dan krijg je wat likes. Daar doe ik het natuurlijk niet voor. Ik ben wel gaan inzien dat het andere mensen ook echt interesseert, zelfs in het buitenland.” Dat was voor de Nijverdaller een reden om zijn Facebookberichten ook te voorzien van Engelse teksten. “Mensen die geëmigreerd zijn naar bijvoorbeeld Canada of Amerika kunnen zo alsnog verhalen lezen over hun grootvader of overgrootvader. Ik hoor vaker dat er interesse is vanuit het buitenland. Ik heb zelf familieleden in Australië die graag de verhalen lezen.”’


Foto: HKHN, bewerking Albert Schuurman

Verhalen achterhalen

“Ik ben in de zeventig, geboren en getogen in Nijverdal en heb altijd wel affiniteit gehad met historie. Ik weet ondertussen best veel, maar lang niet alles.” Eerder werkte Schuurman in de bibliotheek, toentertijd nog aan de Grotestraat. “De beeldbank en HKHN zaten daar ook, dus zo hoorde en zag je nog wel eens wat.” Ondertussen is de fotobewerker met pensioen, maar de contacten zijn er nog steeds. Ook zwager en amateurhistoricus Dinand Webbink helpt hem af en toe om verhalen uit te pluizen.

Schuurman weet niet altijd de geschiedenis achter een foto te achterhalen, maar ook dan komen ze online te staan. “Er zijn soms mensen die het verhaal wel weten en deze in de reacties plaatsen.” Inmiddels heeft Schuurman naar eigen zeggen al honderden foto’s digitaal bewerkt. “Zeker in de coronatijd en tijdens het herstellen van mijn knieoperaties kon ik niet veel meer dan achter de computer zitten. Ik mag nu graag weer fietsen, maar daar is het soms het weer niet voor.” Schuurman grapt er nog een reden bij: “Ik ben van de straat af en ik val m’n vrouw niet lastig.”

Tekst: EG-Wél