Daltonschool Reggewijs grijpt graag kansen voor onderwijs-out-of-the-box, zoals dit bezoek aan het Rijksmuseum in Amsterdam. Een indrukwekkende en leerrijke ervaring!
Daltonschool Reggewijs grijpt graag kansen voor onderwijs-out-of-the-box, zoals dit bezoek aan het Rijksmuseum in Amsterdam. Een indrukwekkende en leerrijke ervaring! Foto:

'Reggewijs bezoeken onder schooltijd'

‘Je kunt een leerling vandaag iets leren, maar als je zijn nieuwsgierigheid prikkelt, blijft hij zijn hele leven leren’. Dit bekende citaat van Clay P. Bedford proberen ze op Daltonschool Reggewijs zoveel mogelijk in praktijk te brengen.

Nijverdal - "Door thematisch en geïntegreerd te werken binnen het vakgebied wereldoriëntatie, ondersteund met bewegend leren, prikkelen we de nieuwsgierigheid van de leerlingen en geven we hen de kans de wereld op hun eigen manier te ontdekken en zo het beste uit zichzelf te halen," zegt Rob Huberts, directeur. "Speciaal hiervoor hebben wij een breinplein en beweegplein. Bewegend leren is goed voor de gezondheid, concentratie, plezier in het leren, het zelfbeeld en de prestaties. Het stimuleert niet alleen de fysieke ontwikkeling, leerlingen kunnen informatie beter opnemen als ze leren en bewegen combineren."

Traditioneel organiseren alle basisscholen open dagen in januari, meestal op een zaterdag. "Wij zijn daar vorig jaar vanaf gestapt, want wat is nou mooier dan een school te bezoeken tijdens een normale schooldag? In een periode van twee weken kan iedereen (op afspraak) een kijkje komen nemen."

Dalton

Een dergelijke aanpak past helemaal in de Dalton-gedachte die de school omarmt. "Kinderen die Reggewijs verlaten hebben vaardigheden die op andere scholen vaak minder geoefend worden. Ze zijn na acht jaar onderwijs zelfstandiger, beter in staat keuzes te maken die goed voor hem of haar werken en ze kunnen goed samenwerken. Dit zijn volgens ons vaardigheden die elke ouder zijn kind wil meegeven omdat ze weten hoe belangrijk deze zijn op weg naar volwassenheid. Je wilt uiteindelijk toch dat jouw kind zich zelfstandig redt in de maatschappij. En dat lukt niet met alléén kennis van rekenen en taal. We werken dagelijks aan deze vaardigheden en bouwen dit vanaf groep 1 op. Onze leerkrachten kijken naar de mate van zelfstandigheid en keuzevrijheid die een leerling al laat zien en sluiten daar bij aan, tot ze na groep 8 de school verlaten."

Afgeleid

'Onze leerlingen bepalen vaak zelf hoe zij taken uitvoeren'

De leerlingen van Reggewijs zijn eraan gewend dat er regelmatig mensen door de gangen lopen. "Onze leerlingen krijgen de ruimte en vrijheid om werkplekken binnen en buiten het eigen leslokaal te zoeken. Ook werken leerlingen soms in een andere groep, omdat die lesstof beter aansluit bij hun onderwijsbehoeften. Dat maakt dat er regelmatig leerlingen door de gangen lopen. Als ik dan een keer met ouders langsloop, zijn er maar weinig leerlingen die daardoor afgeleid worden. Ze kijken misschien wel even op van hun werk, maar werken vervolgens gewoon door. We merken dat ouders soms niet goed weten wat ze nou van Daltononderwijs moeten verwachten. De woorden vrijheid en zelfstandigheid roepen beelden op van kinderen die vooral aan het spelen en niet aan het leren zijn. Maar wij zijn natuurlijk wel gebonden aan de leerdoelen die de overheid basisscholen oplegt en die houden wij goed in de gaten. Onze leerlingen krijgen vrijheid en hebben invloed op de manier waarop ze hun taken op willen pakken. Zo kunnen zij bijvoorbeeld zelf de volgorde van hun taken bepalen. Hiermee vergroten wij het werkplezier en de betrokkenheid. Wij noemen dat ‘Vrijheid in gebondenheid'.

Afbeelding