Afbeelding
Foto: Niek Spin

De Lochsprinters zijn klaar voor de start

Algemeen

NIJVERDAL - Deze maand kunnen De Lochsprinters na twee jaar weer op hun eigen fietscrossbaan rijden. Vorige week vrijdag werd de crossbaan opgeleverd. “Het is nu nog even de puntjes op de i zetten.” Bestuurslid en clubvertegenwoordiger Arjan Scharphof kan niet wachten tot er weer leden op eigen bodem crossen. 

“Vrijdag is de baan opgeleverd en hij is voor 99% goedgekeurd”, aldus Scharphof. “De baanbouwer moet nog een paar dingetjes doen. Wijzelf trouwens ook.” Het bestuur overweegt om zaterdag 18 maart de officiële opening te doen. Zaterdag 25 maart moet het circuit in ieder geval tot en met de laatste procent zijn goedgekeurd, dan is het namelijk tijd voor de openingswedstrijd.

Mensen die de afgelopen tijd de verbouwing hebben bekeken, konden merken dat de baan een stukje hoger ligt dan voorheen. “De grond was flink vervuild. Asbest, puin, noem maar op.” Scharphof vertelt dat er vanuit de gemeente geen geld beschikbaar was om het puin eruit te halen. “We hadden er al dertig jaar op gefietst, maar opeens was het niet goed genoeg. Na lang wikken en wegen is er een scheiding en een meter grond bovenop de vervuilde basis gestort.” 


Foto: Niek Spin

Niet alleen de baan zelf, maar ook de startheuvel is een stuk de lucht in gegaan. “We hadden eerst een startheuvel van drie meter hoog, deze is nu vijf meter.” Deze startplek heeft een heuse primeur. “Wij zijn de eerste in Nederland met een volledig elektrisch starthek”, zegt Scharphof trots. Verder is de baan volgens de clubvertegenwoordiger voor jong en oud aanzienlijk uitdagender. “De bulten zijn verhoogt en de baan is langer dan voorheen.” Er is ook geïnvesteerd in een nieuw clubgebouw. De vloer wordt op dit moment geplaatst en er moet nog een likje verf aangebracht worden.

Het hele project ging niet zonder slag of stoot. De leden van de fietscrossvereniging konden tijdens de renovatie terecht bij FCV De Twentse Ros in Hengelo, maar dit vormde voor de jeugdige rijders een probleem. “Tussen beide verenigingen is er altijd helder gecommuniceerd, we werkten samen en dachten met elkaar mee. Het lag hoofdzakelijk aan de afstand. Vooral bij doordeweekse trainingen was Hengelo te ver voor een aantal leden. We raakten mensen kwijt.” De laatste drie maanden konden de Lochsprinters terecht bij De de Bissinghcrossers in Ommen. “Dit is een stuk dichterbij en er kwamen weer meer leden op de trainingen.”


Foto: Niek Spin

Scharphof telt nog ongeveer zestig fietsende leden bij De Lochsprinters, maar hij verwacht een groei in ledenaantal. “Onze eigen baan ligt er als vanouds strak en professioneel bij. We gokken dat oud-rijders en rijders van buitenaf hierdoor aangetrokken worden. De club voldoet wederom aan de veiligheidseisen, dus mogen we ook weer kampioenschappen organiseren. Daar komen altijd veel mensen op af.”De openingswedstrijd op 25 maart zal verreden worden volgens het reglement van de Nederlandse Fietscross Federatie. Inschrijven is alleen mogelijk via het wedstrijdcertificaat van eigen vereniging. Meer informatie over opgave is te vinden op Lochsprinters.nl.

Tekst: EG-Wél


Foto: Niek Spin