Diverse schrijvers en verzamelaars verkopen (en signeren) hun boeken tijdens de boekenmarkt van het Schrijversfestival, terwijl in een andere ruimte lezingen worden gegeven (hier in De Smidse, 2021).
Diverse schrijvers en verzamelaars verkopen (en signeren) hun boeken tijdens de boekenmarkt van het Schrijversfestival, terwijl in een andere ruimte lezingen worden gegeven (hier in De Smidse, 2021). Foto: A. van Ipenburg

‘Stop echt nog lang niet met schrijven’

Algemeen

NIJVERDAL - Uutgeverieje ’n Boaken en ZINiN Taal houden zaterdag 11 maart het tweede Schrijversfestival, deze keer in het Huis voor Cultuur en Bestuur. Verschillende schrijvers en dichters die een band met de gemeente Hellendoorn hebben, zullen aanwezig zijn.

Tussen 11.00 en 17.00 uur worden er lezingen gehouden in de bibliotheek, is er een boekenmarkt en zijn er standjes waar schrijvers hun boeken signeren en verkopen. Verder kunnen bezoekers deelnemen aan een workshop boekentassen bedrukken, onder begeleiding van dichteres Heleen Bosma.

Lezingen en muziek

De eerste lezing start om 11.30 uur en is van Ditta op den Dries. Zij vertelt over 70 jaar Molukkers in Overijssel. Bert Jan Flim houdt om 13.30 uur een verhandeling over zijn nieuwe onderzoek naar een onderwerp met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog. Om 15.30 uur sluit Wim Diepeveen de lezingen af met zijn ervaringen op zijn ‘helende’ voettocht naar Santiago de Compostella.

Vanaf 20.00 uur is er in de ZINiN Theaterfoyer een muzikale avond met Triple en maakt onze nieuwe cultuurburgemeester Jan Verhoek de winnaar van de wedstrijd ‘Schrijf een brief aan …’ bekend. De toegang is voor iedereen gratis.

Schrijvers

In onze gemeente zijn veel schrijvers actief en een deel daarvan is zaterdag aanwezig tijdens het schrijversfestival, zoals reisverhalenschrijfster Ada Rosman, dichteres en verhalenschrijfster Anthoinette Weijn, publicist Gerard Ekelenkamp en de landelijk bekende Henriëtte Hemmink, die meer dan 150 boeken publiceerde.

Henriëtte woont al heel lang in Friesland, maar Nijverdal voelt nog steeds als ‘thuiskomen’. “Toen ik een uitnodiging kreeg voor het Schrijversfestival was ik blij verrast,” vertelt ze. “Ik ben er geboren en getogen en heb er een prachtige jeugd gehad. Die jeugd, mijn opvoeding en de prachtige omgeving waarin ik opgroeide hebben ongetwijfeld de basis gelegd voor mijn schrijverschap. Nijverdal voelt als thuiskomen. Mijn moeder en broers en hun echtgenoten wonen er nog en als ik op Nijverdal ben kom ik vaak wel een bekende tegen ‘van vroeger’. Dat vind ik fantastisch.”

Op 22-jarige leeftijd vertrok Henriëtte uit Nijverdal. Voor haar baan als redacteur bij Popfoto zocht ze een woning in het westen. “Mijn partner solliciteerde echter in Friesland en kreeg daar een baan. Dat viel moeilijk te combineren met mijn baan bij Popfoto en aangezien ik zwanger was van onze eerste dochter, ben ik verder gegaan als journalist in Friesland. Al snel schreef ik daar mijn eerste kinderboek.” Inmiddels staan er ruim 150 boeken op haar naam, naast diverse hoorspelen, korte verhalen, human interest artikelen, theaterteksten en nog veel meer.

Ervaringen

Henriëtte was al op jonge leeftijd heel ondernemend. “Mijn ouders zeiden nooit dat ik iets niet kon, ze lieten me van alles proberen, maar leerden me wel verantwoordelijk en respectvol te zijn. Toen ik 13 was, ging ik met de trein naar een penvriendin in Denemarken en bleef daar twee maanden! Ik had het gevoel dat ik de wereld aankon en wat was het een geweldige ervaring. Zo ontdekte ik dat ik ervaringen wilde verzamelen, iets beleven, meemaken. Dat heb ik mijn hele leven gedaan en doe ik nog steeds. Al die ervaringen mix ik met een schepje psychologisch inzicht en een snufje fantasie tot verhalen. Een verhaal neemt mij vaak bij de hand. Ik ben niet alleen degene die schrijft, maar ook de acteur die alles ‘speelt’. Ik doorvoel wat mijn bedachte karakters meemaken. Ik kruip in hun huid en ken hun gevoelens en dilemma’s. Het geheim van het schrijven zijn de onzichtbare regels. Mijn woorden worden bijeengehouden door iets wat er niet staat. Als mij dat is gelukt, voelt dat geweldig!”

Verbinding

Terwijl ze aan het brainstormen is voor het derde deel van haar nieuwe serie ‘The secret Bay’ (De geheime baai) krijgt ze telefoon van fotograaf Cris Toala Olivares. “Op expeditie in Ecuador leert hij Tanya Romero kennen en belandt in de wereld van het chocola maken. Het prachtige verhaal achter Xocolate heb ik in een boek gevangen. Zo rol ik van het een in het ander. Die verbinding voelen, die bevlogenheid, en dat in woorden vangen is fantastisch. Ik blijf nog wel even schrijven. Er staan nog meer bijzondere dingen te gebeuren. Maar eerst naar Nijverdal, naar het Schrijversfestival om collega’s en veel mensen te ontmoeten.”