Zonder vrijwilligers geen SallandTrail. Deze dames laten zien hoe leuk en gezellig het is om een van de verzorgingsposten te bemensen en de lopers van eten en drinken te voorzien.
Zonder vrijwilligers geen SallandTrail. Deze dames laten zien hoe leuk en gezellig het is om een van de verzorgingsposten te bemensen en de lopers van eten en drinken te voorzien. Foto: Annauf

‘Grote, gezellige familie die aanpakt’

Algemeen

HELLENDOORN - De SallandTrail is een begrip in onze gemeente en ver daarbuiten. Ze begonnen ongeveer tien jaar geleden met 150 deelnemers en volgende week gaan zo’n 1400 hardlopers van start tijdens de tiende editie. Het is een evenement dat zonder vrijwilligers niet kan bestaan.

“De SallandTrail is echt een begrip in de trailwereld,” vertelt organisator Bertus. Samen met de andere vrijwilligers in de SallandTrail-commissie zorgt hij ervoor dat het evenement op rolletjes verloopt. “Als trailloper moet je de SallandTrail gewoon gelopen hebben. Het is de op een na grootste eendaagse ultratrail en deelnemers komen uit heel Nederland, België en Duitsland. Dit jaar doet er zelfs iemand mee uit Amerika. Dat vinden we natuurlijk geweldig, maar zonder vrijwilligers kan dat allemaal niet.” 

Vrijwilligers

Om het evenement goed te laten verlopen werkt een groep van zo’n tachtig vrijwilligers zich elk jaar weer met liefde en plezier in het zweet. “Voor de trail begint, zijn diverse vrijwilligers bezig met het opzetten van tenten, het bevestigen van spandoeken, de start/finish gereedmaken en het inrichten van de posten langs de route. Verschillende groepen mountainbikers markeren het parcours en begeleiden de lopers. Zo fietst er altijd iemand aan de kop en de staart van elke groep en op enkele plekken bij de groep. Zij zijn belangrijk in de communicatie als er tussen de verzorgingsposten iets mis gaat met een loper.”

“Alle vrijwilligers zijn heel belangrijk voor de lopers,” zegt Anne. Als deelnemer en vrijwilliger van de SallandTrail weet ze dat uit eigen ervaring. “Dat begint al bij de aankomst, even iemand die wijst waar je moet zijn. Tijdens het lopen voorzien ze je van eten en drinken, maar dat is niet alles. Na 60 km hardlopen kun je echt niet meer zelf je flesje water vullen. De vrijwilligers zijn dan echt geweldig. Pakken een stoel voor je, geven je eten, na de finish helpen ze je met uitkleden, niets is te gek.” Zij en Bertus lachen, want er komen mooie herinneringen boven.

“We hebben een mooie groep, trouwe vrijwilligers,” gaat Anne verder. “Mensen die elk jaar weer van de partij zijn. Of deelnemers die een jaar niet meelopen, maar er dan wel als vrijwilliger bij willen zijn. Het komt zelfs voor dat een uitgevallen deelnemer zich snel omkleedt en verder gaat als vrijwilliger.”

“Diverse deelnemers vragen mij elke keer vooral de vrijwilligers te bedanken, omdat het zo’n geweldige dag is geweest,” zegt Bertus. “Daar spreekt toch wel een enorme waardering uit.”

Waardering

Bertus en Anne spreken ook hun waardering uit voor de locaties waar de verzorgingsposten gesitueerd zijn. “We hebben een post bij het Natuurhuus van Krönnenzommer, waar deelnemers bijvoorbeeld ook gebruik kunnen maken van het toilet,” vertelt Bertus. “Net als bij een boerderij in Lemele. We vinden het geweldig dat die mensen hun voorzieningen ‘zomaar’ beschikbaar stellen. Dat zelfs zij zo betrokken zijn is hartverwarmend.”

“We willen sowieso alle vrijwilligers eens in de spotlight zetten,” zegt Anne. “Dankzij de inzet van alle vrijwilligers kunnen wij al tien jaar zo’n geweldig evenement neerzetten. Ze zijn stuk voor stuk enorm betrokken bij de SallandTrail en maken er voor iedereen altijd een heel gezellige dag van.”

sallandtrail.nl

Is jouw organisatie op zoek naar vrijwilligers of willen jullie ook eens in de spotlight? Bel HellendoornDoet! op 0548-638800 of mail hellendoorndoet@stichtingdewelle.nl.