Leny (links) en Sineke tonen enkele producten die tijdens het open huis te koop zijn. Met de opbrengst kunnen zij nieuwe materialen kopen en hun naaimachines laten onderhouden.
Leny (links) en Sineke tonen enkele producten die tijdens het open huis te koop zijn. Met de opbrengst kunnen zij nieuwe materialen kopen en hun naaimachines laten onderhouden. Foto: A. van Ipenburg

'Krijg regelmatig materiaal aangereikt'

Na het stoppen van Dekenproject Zuster Petronella, besloten enkele dames op eigen kracht verder te gaan. De groep 'Naald en Draad' werd opgericht en al snel vonden ze een onderkomen in de oude kantoren van Ten Cate (boven de Kunstfabriek).

Nijverdal - In twee groepen werken de acht dames elke week aan dekens voor kinderen in Roemenië, Slowakijke, Hongarije, Oekraïne en de Filipijnen. Daarnaast zijn er dames thuis actief, die naaien of haken en breien. "De dames die haken en breien maken vooral sjaals en mutsen, maar ook knuffels", vertelt Sineke Slump, samen met Leny Lokkerbol en Emmy Eissens initiatiefneemster van deze groep. Op tafel liggen diverse voorbeelden en op de achtergrond ratelen naaimachines vlijtig verder.


"Wij wilden heel graag verder met het naaien van dekentjes, dus hebben we een locatie gezocht en vervolgens contact opgenomen met Stichting ROEC en Stichting Heetense Hulpgoederen Filipijnen. Zij verzorgen het vervoer van de dekentjes naar de betreffende landen. Beide stichtingen waren erg blij dat wij doorgingen."

"We zijn nu ruim een jaar bezig en hebben inmiddels twee fabrikanten gevonden die ons restmaterialen leveren die we kunnen gebruiken als vulling voor de dekentjes", voegt Leny toe. "En we krijgen ook regelmatig dekbedhoezen die wij kunnen vermaken naar dekentjes. Een van de dames knipt alles op maat en speldt het af, zodat wij alles aan elkaar kunnen zetten. Sommige dekentjes zijn gemaakt van één stuk stof, andere van allemaal kleinere lapjes. We proberen zoveel mogelijk vrolijke kleuren te gebruiken."

Verkoop

'iedereen komt hier met een fijn gevoel en het is altijd gezellig'

De dekentjes, mutsen en knuffels gaan altijd belangeloos naar de mensen die het hard nodig hebben en om dit te kunnen blijven doen, houden de dames op 11 en 12 maart een open huis. "We hopen dat veel mensen een kijkje komen nemen en wellicht een kleurrijke speeldeken of lief knuffeltje kopen", vertelt Sineke. "Met het geld dat we hiermee ophalen kunnen wij noodzakelijke kosten betalen. Onderdelen voor onze naaimachines bijvoorbeeld en spullen als naaigaren. Materialen voor dekentjes en dergelijke krijgen we heel vaak van diverse mensen. Ik werk bijvoorbeeld ook in het Hospice en daar krijg ik regelmatig een zak met stofjes of garen mee. Steeds meer mensen weten dat wij dit doen, dus als er dan ergens iets over is, krijgen wij dat."

Gezelligheid

Naast het naaien draait het bij de dames ook om gezelligheid. "Iedereen komt hier altijd met een fijn gevoel", zegt Leny. "Het is altijd gezellig en er is volop gelegenheid voor een praatje. Van tijd tot tijd doen we iets gezelligs met de groep, zoals een high tea of kerstbrunch. Dat waardeert iedereen erg. Van het open huis maken we ook iets gezelligs. Toen we hoorden dat de Kunstfabriek die dagen open huis houdt, besloten we ons daarbij aan te sluiten. Elke dag zijn er diverse dames aanwezig om tekst en uitleg te geven. En natuurlijk de verkoop in goede banen te leiden!" De dames lachen.


De werkruimte van Naald en Draad bevindt zich boven de Kunstfabriek (ook een bezoekje waard) aan de P.C. Stamstraat. Borden wijzen je daar de weg.

Afbeelding