In het Nationaal Blikkenmuseum kunnen gasten in een huiselijk ambiance genieten van overheerlijke pannenkoeken en tegelijk een blik werpen op de verzameling.
In het Nationaal Blikkenmuseum kunnen gasten in een huiselijk ambiance genieten van overheerlijke pannenkoeken en tegelijk een blik werpen op de verzameling. Foto: A. van Ipenburg

'Ben te jong en actief om stil te zitten'

Mede ingezet door alle corona-perikelen begon Henk van de Vegte na te denken over de toekomst van Pannenkoekenhuus Marle. In de media werd vorig jaar de indruk gewekt dat hij de deuren definitief zou sluiten, maar niets is minder waar: ze bakken gewoon door!

Marle - "Het is nooit mijn bedoeling geweest te stoppen, maar door berichten in de media dacht ineens iedereen dat het Pannenkoekenhuus dicht was", vertelt eigenaar Henk. "Door corona hadden we het natuurlijk een stuk rustiger en toen het vervolgens moeilijk bleek aan personeel te komen, ben ik eens gaan nadenken hoe ik verder wilde. Ik nader de 'pensioengerechtigde' leeftijd en vind het niet erg alles iets rustiger te doen, maar niets doen zie ik niet zitten."

Blikkenmuseum

Henk verhuisde het restaurant naar zijn blikkenmuseum, waar hij zowel op de begane grond als op de eerste verdieping gasten kan bedienen. "Ik heb geprobeerd een gezellige, huiselijke sfeer te creëren, met mooie Perzische kleden op tafel. De huiskamer van vroeger, zeg maar. Dat past mooi bij alle nostalgische blikken die ik hier uitgestald heb." Hij omvat met een armzwaai zijn hele museum. Meer dan 11.000 blikken van bekende en minder bekende merken, in alle vormen en maten, sieren de wanden van het museum/restaurant.


"Op deze manier kan ik de komende jaren wel vooruit", gaat Henk verder. "Nu het restaurant kleiner is, kan ik met minder personeel toe. Gelukkig, want dat is nog steeds moeilijk te vinden. Gelukkig heb ik sinds een paar weken een goede, Oekraïense kok. Dat is echt een kookprinses. Binnen een paar dagen had ze het hele menu onder de knie. Ik ben nog wel op zoek naar meer personeel, in de keuken en in de bediening. Iedereen vanaf 15 jaar is van harte welkom te komen werken in ons gezellige restaurant!"

'we zien wel hoe het loopt, maar zo kunnen we jaren verder'

Actief

Henk vertelt dat hij een actieve buiten genieter is. "Ik ben te jong en actief om stil te zitten en ga graag mountainbiken. Maar je denkt natuurlijk wel over je toekomst na. Wat als het niet meer zo vanzelf gaat? Met de verhuizing van het restaurant kwam de vraag wat we met de vrijgekomen ruimte gingen doen. Verbouwing tot een woning voor onszelf mocht niet, maar we mochten het wel verbouwen tot twee recreatiewoningen. Mochten we het restaurant in de toekomst echt sluiten, dan hebben we met de verhuur van die woningen toch nog een leuke bezigheid. Zo blijf je toch lekker bezig."

Groepen

De tijd dat er vijftig touringcars (per jaar) vol senioren bij het Nationaal Blikkenmuseum en Pannenkoekenhuus op bezoek kwamen is voorbij, maar Henk bewaart daar goede herinneringen aan. "Ze hadden een heel dagprogramma met verschillende activiteiten, inclusief een bezoek aan het Nationaal Blikkenmuseum en een koffietafel of driegangendiner. Zoveel herinneringen als er boven kwamen bij het zien van bepaalde blikken. Geweldig! Nu hebben we nog steeds bepaalde arrangementen, maar allemaal veel kleinschaliger. Het is hier ideaal voor kleine feestjes of partijtjes in een leuke entourage."

Op tweede paasdag, maandag 10 april, is Pannenkoekenhuus Marle het begin- en eindpunt van een Bourgondische wandeling.

Afbeelding