Oude bomen zullen noodgedwongen worden gekapt om gevaarlijke situaties te voorkomen.
Oude bomen zullen noodgedwongen worden gekapt om gevaarlijke situaties te voorkomen. Foto:

Noodkap op Landgoed De Eversberg

Landschap Overijssel zal vanaf 22 maart noodgewongen enkele bomen verwijderen op Landgoed De Eversberg. Deze bomen leveren namelijk een gevaar op voor de bezoekers van het landgoed. Inmiddels is er door Landschap Overijssel een verjongingsplan opgesteld zodat de oude bomen worden vervangen met jonge laanbomen.

NIJVERDAL - Eind maart zal Landschap Overijssel noodgedwongen enkele oude bomen weghalen op Landgoed De Eversberg in Nijverdal. Door de droogte van de afgelopen jaren verkeren een aantal van de bomen in zo een slechte staat dat ze een gevaar opleveren voor bezoekers van het gebied. Dit bleek uit recent onderzoek. 


Drie jaar geleden zijn de lanen van het landgoed nog gesnoeid door boomspecialisten. Toch bleken er wederom gevaarlijke situaties te zijn ontstaan. Landschap Overijssel wil geen risico lopen met bezoekers van het gebied en haalt daarom een aantal van deze risicobomen weg. De werkzaamheden, die ongeveer een week in beslag nemen, starten op 22 maart en worden uitgevoerd door SEKO uit Raalte. Tijdens de werkzaamheden worden delen van de paden afgesloten. Op locatie wordt de bezoeker hierover geïnformeerd. 

Meer informatie over het landgoed is te vinden op www.landschapoverijssel.nl/eversberg.


De droogte versneld het aftakelings- proces

Droogte treft beuken

Door de droogte van de afgelopen jaren hebben de oude bomen van Landgoed De Eversberg het moeilijk. Delen van de bomen sterven af en dit levert gevaarlijke situaties op voor bezoekers van het gebied. Wanneer de bomen straks weer in het blad zitten, worden de takken zwaarder en is de kans zeer aannemelijk dat er takken afbreken.  


Uitvoering

Het weghalen van de bomen zal 22 maart starten. De bomen zijn vooraf uitgebreid geïnspecteerd op gaten en holtes om zeker te weten dat er geen vleermuizen, uilen of spechten in de bomen verblijven. Bij de bewoonde holtes wordt de boom ruim boven de holte ‘afgetopt’. Dit betekent dat alle zijtakken worden weggehaald waardoor alleen de stam overblijft. Het gevaar voor bezoekers is hiermee weg, maar de holte voor de bewonende dieren blijft op die manier bestaan.


Leeftijdsprobleem

De bomen op Landgoed De Eversberg zijn allemaal in ongeveer dezelfde periode aangeplant. De oudste bomen zijn nu bijna 200 jaar oud. Dit betekent dat alle bomen vrijwel tegelijkertijd in de aftakelingsfase terechtkomen. Door de droogte van de afgelopen jaren wordt dit aftakelingsproces versneld. 

Om het landgoed, en de kenmerkende lanen, te behouden wordt een verjongingsplan opgesteld waarin is opgenomen hoe de meeste lanen in de aankomende twaalf jaar verjongd kunnen worden. De oude bomen zullen worden weggehaald en met jonge laanbomen worden ingeplant. Op die manier worden de kenmerkende lanen van Landgoed De Eversberg zo goed mogelijk behouden.


Het Landgoed

De Eversberg is een historische parel uit 1612. Op deze plek stond ooit een oud landgoed dat bewoond werd door de bekende textielfabrikant Thomas Ainsworth. Sinds 2014 werkt Landschap Overijssel samen met een enthousiaste groep vrijwilligers samen met omwonenden aan het herstel van De Eversberg. De contouren van het landhuis en de oude structuur van lanen, zichtlijnen en paden zijn zichtbaar gemaakt. 


Landgoed De Eversberg is te vinden aan de Kappertsweg 8 in Nijverdal. Bekijk voor meer informatie over het landgoed ook de website van Landschap Overijssel:

landschapoverijssel.nl/eversberg

Pen