Afbeelding
Foto:

Centrumgebied Nijverdal zit in de lift

Het aanbod van voorzieningen in het centrumgebied van Nijverdal nam de afgelopen twee jaar toe, de leegstand nam behoorlijk af en de bereikbaarheid is flink verbeterd. Dat blijkt uit de vitaliteitsbenchmark Centrumgebieden Overijssel. Dat is een benchmark waarmee onderzoeksbureau Goudappel de aantrekkelijkheid en het toekomstperspectief van een centrumgebied aangeeft. Naast deze positieve ontwikkelingen zijn er ook verbeterpunten, zoals het vergroenen van het centrum om de kwaliteit van de leefomgeving te verbeteren.

NIJVERDAL - Goudappel brengt iedere twee jaar de economische vitaliteit in beeld van de 39 centrumgebieden in Overijssel. Het centrumgebied van Nijverdal is, in vergelijking tot de andere centrumgebieden in Overijssel, het meest gestegen in deze benchmark. Dat stemt wethouders Gea Oord en Egbert Nijenbanning positief. Nijenbanning: "Ondernemers, vastgoedeigenaren, provincie en gemeente investeerden de afgelopen jaren in het centrum van Nijverdal om ervoor te zorgen dat het een plek is waar je graag komt én blijft. We zijn blij om te zien dat deze investeringen nu hun vruchten beginnen af te werpen."

Positieve ontwikkelingen

De leegstand nam af van 19 naar 11 procent. Daarnaast is – tegen de trend in – het voorzieningenaanbod toegenomen. Er is een mooie mix van winkels, horeca en cultuur. Het aanbod in het centrum van Nijverdal is groter dan het aanbod van vergelijkbare middelgrote centrumgebieden, zo blijkt uit het onderzoek. Ook is de bereikbaarheid in de afgelopen twee jaar verbeterd. Bezoekers kunnen Nijverdal goed bereiken per trein, auto óf fiets.

Leegstand blijft uitdaging

Uiteraard zijn er ook verbeterpunten. "Het terugdringen van de leegstand blijft een uitdaging. Daar blijven we met elkaar aan werken. Een mooi voorbeeld hierbij is Plan Keizershof. Dat is een plan waarbij een aantal vastgoedeigenaren drie winkelpanden laten slopen en herontwikkelen tot 18 appartementen", vertelt Gea Oord.

positieve ontwikkelingen, maar ook verbeterpunten

Vergroenen van het centrum

Daarnaast kan het centrumgebied nog meer aangepast worden aan klimaatverandering. Het is nu nog een vrij versteend gebied, met uitzondering van de Grotestraat. "Ook daar zijn we volop mee bezig", vult Egbert Nijenbanning aan. "Samen met betrokkenen lieten we een ontwerp maken om de Willem-Alexanderstraat, het Keizerserf en de Máximastraat opnieuw in te richten. In de komende jaren zal dit zichtbaar worden. Door het centrum te vergroenen maken we het fijner om te leven en te verblijven."

Kijk voor meer informatie over dit project op 

www.hellendoorn.nl/centrum-nijverdal

Pen