In de film Call Jane gaat Joy, gemotiveerd door haar eigen ervaringen, de strijd aan tegen de illegaliteit van abortus
In de film Call Jane gaat Joy, gemotiveerd door haar eigen ervaringen, de strijd aan tegen de illegaliteit van abortus Foto:

Call Jane: film over een illegaal abortuscollectief

Joy, een huisvrouw in het Amerika van de sixties, is in verwachting. Deze zwangerschap kan haar leven in gevaar brengen, omdat zij lijdt aan hartfalen. Doordat abortus verboden is, komt ze terecht in een illegaal abortuscollectief. ‘Call Jane’ is op dinsdag 16 mei om 20.00 uur te zien bij ZINema. 

NIJVERDAL - Joy leeft in de sixties in Amerika, een tijd waarin vrouwen geen legale abortus kunnen krijgen. Over Joy's hoofd heen beslist een groep artsen dat ze, ondanks haar hartkwaal, geen abortus mag ondergaan, zelfs als dat haar dood tot gevolg heeft. Dan volgt een zoektocht en uiteindelijk komt ze terecht bij het ‘Jane Collective', een illegaal abortuscollectief waar het haar wel lukt om de abortus te krijgen. Gemotiveerd door haar eigen ervaringen, gaat ze de strijd aan tegen de illegaliteit van abortus en vecht daarmee voor de rechten van vrouwen in nood. Juist nu is de film actueel, de zomer van 2022 was immers een zwarte periode in het leven van alle Amerikaanse vrouwen, toen het Hooggerechtshof het landelijke recht op abortus schrapte.
Kaarten à 9 euro zijn te bestellen via de website www.zinin.com of af te halen bij de kassa van de Tourist Info / ZINiN Bibliotheek in Nijverdal. Telefonisch bestellen kan ook via 0548-624489.