Het team van stichting BOOM tijdens een maatjesbijeenkomst. De ideale gelegenheid om bij te praten en ervaringen uit te wisselen.
Het team van stichting BOOM tijdens een maatjesbijeenkomst. De ideale gelegenheid om bij te praten en ervaringen uit te wisselen. Foto:

'We zien wel een kleine toename'

Stichting BOOM helpt al bijna vijftien jaar mensen die het financiële overzicht (even) kwijt zijn. Door allerlei onvoorziene omstandigheden kun je 'zomaar' de draad van je geldzaken uit het oog verliezen en in de schulden komen. Schuldhulpmaatjes van stichting BOOM kunnen je dan helpen alles weer op orde te krijgen.

Hellendoorn - "We zijn in 2010 ontstaan vanuit het Hulpfonds", vertelt Jan Imhof, die er vanaf het begin bij betrokken was. "Via het Hulpfonds was er geld beschikbaar, maar we zagen ook een grote behoefte aan ondersteuning. In de gemeente Hellendoorn mochten wij toen een landelijke pilot met schuldhulpmaatjes draaien en zo is de Stichting BOOM ontstaan. De schulphulpmaatjes krijgen een gedegen cursus, waarbij ze leren wat ze wel en niet kunnen doen en wanneer ze bijvoorbeeld mensen moeten doorverwijzen naar andere instanties."

Teams

"We hebben nu twaalf teams van twee mensen", vult Erna Daane aan. Zij is een van de twee coördinatoren. "We werken bewust met teams van twee mensen, omdat twee toch meer weten dan één en we hebben ervaren dat dit het beste werkt. Op dit moment kunnen we met dit team de vraag goed aan, al zien we wel een kleine toename het afgelopen jaar. De laatste maanden zijn er in verhouding meer jongeren die bij ons aankloppen. Zij missen vaak het overzicht van wat ze te besteden hebben. Als we dat één of twee keer met ze doornemen, kunnen ze vaak zelfstandig verder. En dat zien we bij veel hulpvragers. Soms is er meer aan de hand en die hulpvragers verwijzen wij dan door naar de juiste instantie."

Bestuur

Op dit moment is stichting BOOM dringend op zoek naar bestuursleden. "We hebben nu twee bestuursleden, maar het minimum is toch wel drie en het liefst zouden we er vijf hebben", zegt Erna. "Als coördinator of schuldhulpmaatje kun je beter niet in het bestuur zitten. Meestal heb je je handen al vol aan je eigen taak. De coördinatoren inventariseren de hulpvragen en zijn de vraagbaak voor de maatjes. Bestuursleden zijn echt overkoepelend. Zij weten hoe de gemeente werkt, onderhouden contacten met diverse instanties, zijn klankbord voor de wethouder, weten wat er speelt en zijn aanwezig bij diverse overleggen. De functies zijn bespreekbaar, maar het gaat in ieder geval om voorzitter, secretaris of penningmeester. Waarbij ook de huidige bestuursleden die functies op zich willen nemen."

'het geeft veel rust als je je financiën op orde hebt'

Leuke groep

"We hebben op het moment echt een leuke groep vrijwilligers. Met enige regelmaat komen we met z'n allen bij elkaar voor een gezellige avond. Dan kunnen we even bijpraten en ervaringen uitwisselen. Sinds 2010 hebben we al zo'n 600 hulpvragers geholpen en wij helpen er graag nog veel meer. We zien nog steeds een zekere terughoudendheid bij mensen, om bij ons aan te kloppen. Wat ons betreft is dat absoluut niet nodig. Het geeft veel rust als je je financiën op orde hebt en dat gunnen wij iedereen."

Om jongeren voorlichting te geven op scholen en leren budgetoverzichten te maken worden nu speciaal mensen opgeleid. Wil jij deel uitmaken van stichting BOOM en een bestuursfunctie op je nemen? Neem contact op via 06-10710088 of stichtingboom@stichtingdewelle.nl. Of kijk op www.stichtingboomhellendoorn.nl voor meer informatie.

HellendoornDoet! brengt vrijwilligersvraag en -aanbod bij elkaar, met oog voor beide partijen.

Is jouw organisatie op zoek naar vrijwilligers of willen jullie ook eens in de spotlight? Bel HellendoornDoet! op 0548-638800 of mail hellendoorndoet@stichtingdewelle.nl.

HellendoornDoet! brengt vrijwilligersvraag en -aanbod bij elkaar, met oog voor beide partijen.
Afbeelding