De Werkgroep Basisinkomen stond op 29 april in Nijverdal om meningen te peilen over het basisinkomen.
De Werkgroep Basisinkomen stond op 29 april in Nijverdal om meningen te peilen over het basisinkomen. Foto: Werkgroep Basisinkomen

Werkgroep Basisinkomen peilt meningen op de markt Nijverdal

De Werkgroep Basisinkomen Hellendoorn heeft zaterdag 29 april op de markt in Nijverdal de meningen gepeild over het Basisinkomen.

HELLENDOORN/NIJVERDAL - Van alle mensen die meededen, was 45 procent vóór de invoering van een basisinkomen. Nog eens 40 procent wist het niet zeker en 15 procent was er tegen.

Een basisinkomen is een bedrag dat elke Nederlander vanaf 18 jaar maandelijks zou moeten krijgen en dat groot genoeg is om van te kunnen leven. Een soort AOW maar dan voor iedereen.

Uit de peilingen bleek dat ruim drie kwart van de mensen het begrip 'basisinkomen' kende en dat 45 procent van de mensen graag wilden dat het ingevoerd zou worden. Belangrijkste redenen die gehoord werden waren dat uitkeringen en toeslagen dan afgeschaft konden worden en dat er dan veel bureaucratie weg kan. Bovendien loont werk dan altijd omdat uitkeringen en toeslagen niet meer gekort hoeven te worden op het inkomen.

Ruim 15 procent van de mensen was tegen de invoering van een basisinkomen. Belangrijkste redenen waren dat men vond dat mensen moeten werken voor hun geld en dat het mogelijk een aanzuigende werking zou hebben. De overige mensen hadden nog geen mening.

Over de hoogte van het bedrag bestond grote eensgezindheid. Ruim 80 procent vond een bedrag van 1600 euro per maand een redelijk basisinkomen. Mensen die minder of meer per maand wilden waren gelijk verdeeld (beide een kleine 10 procent).

Belangstellenden ontvingen het boekje “Het basisinkomen van A tot Z” en werden gewezen op de website van Werkgroep Basisinkomen Hellendoorn: 

basisinkomenhellen doorn.nl

Afbeelding