Scouts Tim, Sven en Birgit helpen bij de Nationale Dodenherdenking op de Dam.
Scouts Tim, Sven en Birgit helpen bij de Nationale Dodenherdenking op de Dam. Foto:

Scouts van Reggegroep helpen 4 mei op de Dam

Tim, Sven en Birgit, scouts van de Reggegroep te Nijverdal, zijn 3 van de 88 scouts en zeekadetten die op 4 mei meehelpen aan de Nationale Dodenherdenking op de Dam. De taken van scouts en zeekadetten op die dag zijn het aanreiken van de herdenkingskransen, het begeleiden van genodigden, het hijsen van de vlaggen rond het monument, het in bewaring nemen van bloemstukken en het aanreiken van bloemen aan het publiek voor het defilé.

NIJVERDAL - Elk jaar worden scouts uit een andere provincie uitgenodigd om te helpen tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam. Dit jaar is het Overijssel. Scouts kunnen zich hiervoor opgeven en een aantal wordt dan uitgenodigd om deel te nemen. Er is een heel traject om de scouts voor te bereiden op deze taak. In maart hebben ze een voorbereidingsweekend gehad en in april nog een dag. Tijdens dit weekend bezochten de scouts onder andere het Memory Museum te Nijverdal en de Canadese Begraafplaats te Holten. 

Ook was er nog een voorbereidingsdag in het provinciehuis te Zwolle. De dag werd geopend door Commissaris van de Koning Andries Heidema. Er was een videoboodschap van Dieuwertje Blok en Jan Terlouw was aanwezig om uitgebreid antwoord te geven op vragen van deelnemers. Tijdens deze dag kregen de scouts ook te horen wat hun taak is op 4 mei. 

Sven: "Mijn taak is het hijsen van één van de zestien vlaggen rondom het monument. Er is een vlag voor iedere provincie, voor Aruba, Bonaire en Curaçao en er is de Nederlandse vlag. Ik hijs één van deze vlaggen volgens een protocol halfstok."

Tim: "Mijn taak is het in bewaring nemen van bloemstukken. Genodigden voor de plechtigheid in De Nieuwe Kerk die later een bloemstuk bij het monument willen leggen, kunnen het bloemstuk tijdens de plechtigheid bij ons in bewaring geven."

Birgit: "Mijn taak is het uitdelen van de bloemen voor het defilé. Overdag schikken we de bloemen op het plateau voor het Monument, zodat het de Nederlands vlag uitbeeldt. Na de kransleggingen reiken wij deze bloemen uit aan het publiek dat deel wil nemen aan het defilé."

De drie scouts kijken uit naar de dag zelf. Birgit vertelt: “we worden met bussen opgehaald en naar Amsterdam gebracht, daar gaan we nog een keer oefenen, zodat alles goed verloopt. Het is toch wel een beetje spannend.”

Dodenherdenking Nijverdal

Niet alleen de drie scouts zijn druk bij de dodenherdenking. Ook de andere leden van de Reggegroep zetten zich al jaren in voor de dodenherdenking van de gemeente Hellendoorn. Ook dit jaar weer ondersteunen zij de organisatie en zorgen ervoor dat de kransen bij het monument komen. Ook halen zij, voor de 38e keer, het bevrijdingsvuur op vanuit Wageningen. Dat gebeurt middels een estafetteloop. Op Bevrijdingsdag rond 12.00 uur wordt het bevrijdingsvuur ontstoken door de jongste deelnemer.

Ter voorbereiding hebben de jeugdleden in het Memory Museum een rondleiding gehad. Dit om te ervaren wat we herdenken op 4 en 5 mei.

Pen
Jeugdleden kregen een rondleiding in het Memory Museum.