Kort
Kort Foto:

Nieuws uit de gemeente

Nieuw Bibob-beleid vastgesteld

Ondernemers die een vergunning aanvragen of een samenwerking met de gemeente willen aangaan, kunnen ermee te maken krijgen: de Wet Bibob. De gemeente mag op grond van deze wet onderzoek doen naar de achtergrond en integriteit van een persoon of onderneming om zo bijvoorbeeld te voorkomen dat zwart geld wordt witgewassen. De gemeente gaat dit instrument vaker, gerichter en eerder inzetten.

HELLENDOORN - Het onderzoek op grond van de Wet Bibob is met name gericht op de organisatiestructuur en de financiële huishouding van de persoon en/of onderneming. De gemeente doet eigen onderzoek, eventueel met ondersteuning vanuit samenwerkingspartners. Zo krijgt de gemeente zicht op integriteit van de persoon/onderneming achter een vergunningaanvraag en/of een mogelijke samenwerking. Als er aanleiding voor is, kan een vergunning, overheidsopdracht, subsidie of vastgoedtransactie worden geweigerd of ingetrokken. Bijvoorbeeld als er een (ernstig) gevaar bestaat dat deze wordt gebruikt om crimineel geld te benutten of om strafbare feiten te plegen.

Burgemeester Eijbersen: "Met het vaststellen van de nieuwe beleidsregels kan de gemeente meer preventief optreden tegen ondermijning en zo bijdragen aan een veiligere omgeving in de gemeente Hellendoorn. Ook wordt de concurrentiepositie van bonafide ondernemers beter beschermd.”