Elektrische auto's brengen uitdagingen met zich mee. Zo zijn branden in parkeergarages een punt van zorg.
Elektrische auto's brengen uitdagingen met zich mee. Zo zijn branden in parkeergarages een punt van zorg. Foto: Shutterstock

Nieuwe uitdagingen voor brandweer

Naar goed gebruik is deze donderdag 4 mei weer de Internationale Dag van de Brandweer. Ook in Twente staan we dan even stil bij dit belangrijke, uitdagende werk. Ook de brandweerzorg staat niet stil, met moderne uitdagingen én innovaties om ons collectief veilig te houden.

TWENTE - De regio Twente telt in totaal 29 kazernes waar tegenwoordig zo'n 700 vrijwilligers en 300 beroepskrachten werkzaam zijn. Het afgelopen jaar was de organisatie volop in beweging en er werden mooie mijlpalen bereikt. Zo verhuisde de brandweer in Hellendoorn afgelopen maand naar een nieuwe kazerne, hagelnieuw en functioneel ingericht. Ook in Almelo werd een nieuwe brandweerkazerne in gebruik genomen.

De brandweer blijft ook sterk inzetten op het brede thema van voorlichting en brandpreventie. Zo zijn sinds vorig jaar rookmelders verplicht en mogen werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties, zoals cv-ketels en gaskachels, sinds 1 april 2023 alleen nog door gecertificeerde bedrijven worden verricht. Verder vergen ook de risico's van natuurbranden de nodige aandacht. De afgelopen jaren waren zomers steeds langer én droger, waardoor ook het risico op natuurbrandgevaar toenam. De korpsen Twente en IJsselland waren wat dat betreft vooruitstrevend: zij beschikten als eerste over een eigen 'handcrew' die speciaal inzetbaar is bij natuurbranden.

De technologische vooruitgang brengt zowel kansen als uitdagingen met zich mee. Zo maakt de brandweer Twente al jaren effectief gebruik van drones om beter inzicht te krijgen in de situatie bij grotere branden. Met een warmtebeeldcamera kan effectief de brandhaard gevonden worden. De uitdagingen komen bijvoorbeeld in de vorm van elektrische auto's. Bij ongelukken of branden brengen deze unieke problemen met zich mee. Zo is een brandende elektrische accu in een auto niet met traditionele blusmiddelen te bestrijden. Goed trainen en actieve bijscholing helpen om deze nieuwe vaardigheden te leren.

De Brandweer Twente houdt jaarlijks diverse campagnes om voldoende mensen te vinden om deze kazernes te bezetten. Dit is zeker geen gemakkelijke taak. De brandweer maakt weliswaar de personele distinctie tussen vrijwilligers en betaalde krachten, maar niet als het aankomt op de daadwerkelijke inzet. Oftewel, vrijwilligers moeten dezelfde opleidingen volgen en voldoen aan dezelfde eisen van inzetbaarheid. Wanneer de pieper gaat, moeten zij naar de kazerne, ongeacht de situatie. Het moge duidelijk zijn dat deze tijdsbelasting dus simpelweg niet voor iedereen haalbaar is, zeker voor mensen die werk hebben dat moeilijk te combineren is met het brandweervak. De brandweer speelt hier als organisatie actief op in door nieuwe vormen van vrijwillige inzet aan te bieden. Zo kunnen potentiële vrijwilligers een werkplek krijgen binnen de kazerne. Ideaal voor ZZP'ers die niet aan een specifieke locatie gebonden zijn. De brandweer hoopt ook dit jaar mensen te vinden.

Pen