Weer leerdienst Tora en Evangelie in De Regenboog

In De Regenboog in Nijverdal is weer een Leerdienst Tora en Evangelie (LTE) op zondag 21 mei om 18.30 uur. Voorganger in deze dienst is ds. Bart Trouwborst, predikant te Nieuwleusen.

NIJVERDAL - Bart Trouwborst is goed thuis in de Joodse exegese. Hij heeft onder andere gestudeerd aan een conservatieve yeshiva (talmoedschool) in Jeruzalem en is schrijver van meerdere boeken waarin hij de rijkdom van de rabbijnse exegese tot uitdrukking brengt.

In een LTE wordt het leesrooster van de synagoge gevolgd. Men verdiept zich in een gedeelte van de Sidra (=afdeling van de Tora) die op sabbatochtend voor de desbetreffende zondag in de synagoge is voorgelezen. Als eerste wordt de Joodse (rabbijnse) uitleg van de Bijbeltekst behandeld. De vraag is vervolgens wat ervan geleerd kan worden. Het gaat om het tegoed van het Oude Testament en de rabbijnse exegese. Ook wordt in de dienst een bij deze uitleg passende tekst uit het Nieuwe Testament, want het gaat in de dienst ook om de relatie tussen de Tora en het evangelie, gelezen.

De liturgie in deze diensten heeft een iets andere vorm. Zo is er vaak na de uitleg, of na afloop van de dienst, ruimte voor het geven van een reactie of het stellen van een vraag. ‘Leren van elkaar' heet dit onderwerp.