Jan Heerdink te midden van diverse miniaturen waarvoor hij beurzen en evenementen organiseert. Hij is er min of meer toevallig ingerold, maar vindt het geweldig om te doen. (Foto: Wim Beunk)
Jan Heerdink te midden van diverse miniaturen waarvoor hij beurzen en evenementen organiseert. Hij is er min of meer toevallig ingerold, maar vindt het geweldig om te doen. (Foto: Wim Beunk) Foto: Wim Beunk

'Op deze schaal werkt 't goed voor me'

Weinig mensen in Nijverdal weten dat Jan Heerdink grote miniatuurevenementen organiseert. Ze kennen hem vooral als voormalig politieagent en als teammanager van de dames en heren waterpoloƫrs van ZPC Het Ravijn.

Nijverdal - Hij heeft genoten van de Oldtimermeeting afgelopen zondag en ziet leuke mogelijkheden dit evenement uit te breiden met diverse kramen met miniatuurverkopers. "Dat is een gouden markt, volgens mij", vertelt hij. "Veel mensen die een oldtimer bezitten, hebben vaak ook miniaturen van die auto." Het laat eigenlijk gelijk zien hoe Jan in elkaar zit. Hoewel hij min of meer toevallig in het wereldje van de miniatuur evenementen terecht is gekomen, ziet hij heel goed de mogelijkheden.

"Ik ben zelf geen verzamelaar, maar organiseren zit in mijn bloed. Dat deed ik al bij de politie, doe ik nu nog steeds bij Het Ravijn en al zo'n 25 jaar met miniatuur evenementen. Ik ben vijftien jaar secretaris geweest bij stichting Manege de Hooge Weg in Raalte en we hebben het hele complex rendabel gehouden door evenementen te organiseren. Zo ben ik ook jarenlang betrokken geweest bij het Stoomfestival in Raalte. We begonnen met oude tractoren en stoommachines en daarmee trokken we op een gegeven moment het land in. Daarbij hadden we buiten grote machines te doen en binnen kleinere en ben ik verder gegaan met de miniaturen. Na ongeveer vijftien jaar ben ik ermee gestopt en zijn we zijn teruggegaan naar Nijverdal, waar mijn vrouw en ik allebei vandaan komen. Ik had een groot netwerk opgebouwd in de miniatuurmarkt en diverse mensen benaderden mij met de vraag nog eens een evenement of beurs te organiseren. Daar heb ik gehoor aan gegeven."

Leegte

Inmiddels heeft Jan zo'n 150 evenementen op zijn naam staan en is hij overal in Nederland wel geweest. Toen 'Legoworld' tien jaar geleden van de IJsselhallen in Zwolle verhuisde naar Utrecht, ontstond er in deze regio een 'leegte'. En weer vroegen mensen Jan of hij iets kon organiseren. "Dat heb ik opgepakt en sindsdien organiseer ik 'evenementen met heel veel Lego' in Steenwijk. En in augustus 'Zomer Bricks' hier in de sporthal van het Ravijn. Dat wordt echt een geweldig spektakel, met deelnemers uit binnen- en buitenland en miljoenen Lego-steentjes. We hebben een levensgrote hijskraan, de grootste Lego-knikkerbaan van Europa en een speciale truckbaan waar je met radiografisch bestuurbare Lego-modellen kunt rijden. Voorheen was er in de bouwvak altijd een groot Lego-evenement in Hardenberg, maar daar zijn ze mee gestopt. Zo'n evenement in de bouwvak vind ik een geweldige kans. Je kunt volop adverteren via de vakantieparken en dergelijke en zo een mooi publiek trekken. En Lego is allang geen kinderspeelgoed mee. Ik heb op diverse beurzen en evenementen volwassenen gesproken die op zoek waren naar specifieke steentjes."

Jan vindt het duidelijk geweldig om te doen, maar verlangt niet naar meer. "Het moet niet groter worden. Op deze schaal werkt het goed voor mij en kan ik het mooi binnen de familie houden. Mijn vrouw en kinderen helpen altijd mee en weten precies wat er moet gebeuren. Toen ze klein waren, verzamelden mijn kinderen visitekaartjes van standhouders, waarmee ik mijn netwerk kon uitbreiden. Prachtig toch?!"

'we doen het met de hele familie en dat werkt prima'
Afbeelding