Afbeelding
Foto:

Een nieuw geluid

In mei leggen alle vogeltjes een ei. In mei zingen alle vogeltjes heel blij. En sinds kort is er een nieuw geluid over de lentemaand mei te lezen en te horen:  MAAI MEI NIET. Om plantjes een kans te geven helemaal tot bloei te komen, zodat insecten genoeg voeding krijgen om in leven te blijven en de kans krijgen zich te vermenigvuldigen. 


Het is even wennen om de neiging te onderdrukken om de paardebloemen met hun enorme wortels uit te roeien. Maar als dat lukt kun je tot de ontdekking komen dat een veld vol gele paardebloemen helemaal zo gek niet is, sterker heel erg mooi kan zijn. En als die paardebloemen een paar weken later veranderd zijn in paardebloempluis dat eigenlijk ook wel een fraai gezicht is. Onkruid? Nee planten en bloemen die zeker zo mooi zijn als de plantjes en de bloemen uit het tuincentrum.

Als de natuur haar gang mag gaan sta je versteld van de diversiteit

Het is even omdenken, maar een grasveld of berm met bloeiende grassen, met fluitenkruid, hondsdraf, madeliefjes, weegbree, klaver, speenkruid, knoopkruid, vergeet-mij-nietjes, pinksterbloemen, dotterbloemen, wilde viooltjes, margrieten is niet te versmaden.  


Als de natuur haar gang mag gaan sta je versteld van de hoeveelheid en diversiteit van bloemen en planten die uit de grond naar boven komen. Het geluid van zoemende bijtjes en insecten zal niet lang op zich laten wachten. Kevers, vlinders. Maai Mei Niet. Ook iets voor jou en mij?


weedebee