Wat te doen bij stroomuitval?
Wat te doen bij stroomuitval? Foto:

Wat te doen en te laten bij uitval van stroom, water of gas?

Water, verwarming, licht, internet: het is bijna niet voor te stellen dat het er niet is. Toch kan het wel gebeuren. In 2021 had Twente er nog mee te maken. Toen raakte het drinkwater van 26.000 huishoudens in de gemeenten Oldenzaal, Losser en Dinkelland vervuild met bacteriƫn. Zomaar water drinken uit de kraan kon dagenlang niet. Maar ook de uitval van stroom, gas of internet is denkbaar. Het is dus goed om hier op voorbereid te zijn, maar hoe? Veiligheidsregio Twente zet het op een rij.


Geen water?

Om voorbereid te zijn op een periode zonder water is het handig om voldoende flessen water in huis te hebben. Ga uit van vier liter per persoon per dag voor minimaal drie dagen. Zorg verder voor drinken, desinfecterende handgel en een emmer om bijvoorbeeld water uit de sloot te halen.


Geen stroom?
Schakel alle elektrische apparaten uit bij uitval van stroom. Haal stekkers van apparaten uit het stopcontact en houd vriezer en koelkast dicht, dan blijft de inhoud zo lang mogelijk houdbaar. Houd bij kou de warmte zoveel mogelijk binnen door ramen en deuren te sluiten. Ook leidt langdurige stroomuitval tot ingrijpende computerstoringen voor inwoners en bedrijven. Internetten, mobiel bellen of appen is niet mogelijk en het betalingsverkeer raakt ontregeld. Het is goed om te weten dat alarmnummer 112 in principe altijd bereikbaar blijft dankzij een noodnet.


Geen gas?

Bij uitval van gas moet de hoofdgaskraan worden afgesloten om te voorkomen dat er ongemerkt gas de woning binnenkomt als de storing voorbij is. Sluit apparaten die gas gebruiken af. Houd bij kou de warmte zoveel mogelijk binnen door ramen en deuren te sluiten. Sluit niet zelf het gas weer aan wanneer de storing voorbij is. Schakel hiervoor het nutsbedrijf in.


Daarnaast is het goed om voor alle situaties een noodpakket in huis te hebben met onder andere eten in blik, contant geld, warme dekens en kaarsen. Ook is het goed om mensen in de omgeving te helpen die het nodig hebben en blijf op de hoogte. Volg informatie via NL Alert, de gemeente, veiligheidsregio en regionale omroep.

www.vrtwente.nl

informatie