Stichting Evenmens en ZINiN Bibliotheek Hellendoorn willen samen een bijdrage leveren aan een dementievriendelijke gemeente.
Stichting Evenmens en ZINiN Bibliotheek Hellendoorn willen samen een bijdrage leveren aan een dementievriendelijke gemeente. Foto:

Cheques Sociaal Domein uitgereikt

"Heb jij een goed sociaal idee?" Dat was de oproep van de gemeente Hellendoorn aan verenigingen, stichtingen en ondernemers vorig jaar. 

HELLENDOORN - De organisaties Stichting Ieder Kind Telt, SCO-T, Varietas, SKOT en SPGH hadden allen inderdaad een goed idee. Zo ook ZINiN Bibliotheek Hellendoorn en Evenmens. Zij deden een aanvraag bij het Innovatiefonds Sociaal Domein. Dat werd beloond met een cheque van 18.750 euro uit handen van wethouder Annemarie Dubbink. Een mooie bijdrage om hun plannen te realiseren. 


Een dementievriendelijke samenleving 

Stichting Evenmens en ZINiN Bibliotheek Hellendoorn willen samen een bijdrage leveren aan een dementievriendelijke gemeente. Daarom deden ze samen een aanvraag bij het Innovatiefonds Sociaal Domein. Chris Funk (ZINiN) en Mirjam Diderich (Evenmens): "Met deze bijdrage willen we een Geheugenpunt realiseren in de bibliotheek in Hellendoorn. Dat is een plek waar mensen met beginnende geheugenproblemen en hun naasten terecht kunnen voor informatie. Er komen spel- en gespreksmaterialen en boeken over geheugenproblemen en dementie beschikbaar. Ook investeren we in technologische hulpmiddelen, zogenaamde thuistechnologie. Dat zijn hulpmiddelen die het dagritme ondersteunen, die zorgen voor geheugensteuntjes en die helpen bij oriëntatie en bewegen. Daarnaast organiseren we diverse activiteiten over dit thema." 


Zorg dat kwetsbare mensen mee kunnen doen

Aanbod op maat

De schoolbesturen Stichting Ieder Kind Telt, SCO-T, Varietas en SKOT gaan samen met organisaties voor kinderopvang het toegezegde bedrag inzetten om een aanbod op maat maken voor nieuwkomers van 2 tot 12 jaar in de gemeente Hellendoorn. "De integrale leerroute kent als belangrijkste pijlers de Nederlandse taal, sociaal en emotionele begeleiding en de moedertaal. Met de samenwerking tussen de schoolbesturen en SPGH dragen we gezamenlijke verantwoordelijkheid, zodat we deze kinderen een zo kansrijk mogelijke leerroute binnen de gemeente Hellendoorn kunnen bieden", vertelt Mirelle Schuurman (SKOT) namens de samenwerkende organisaties. 


Hoe werkt het Innovatiefonds Sociaal Domein? 

Het Innovatiefonds Sociaal Domein is er op gericht dat kwetsbare mensen in de gemeente Hellendoorn mee kunnen (blijven) doen in de samenleving en hun talenten gebruiken. De gemeente Hellendoorn staat open voor vernieuwende ideeën en innovatieve oplossingen. "Wil je bijvoorbeeld met je voetbalvereniging in de gemeente een team oprichten voor mensen met een beperking en heb je daar hulp bij nodig? Of heb je met je bedrijf een bijzonder plan om eenzame mensen weer in contact te brengen met buurtgenoten? Of heb je een ander sociaal idee? Twee of meer samenwerkende partijen kunnen geld krijgen van het Innovatiefonds Sociaal Domein om dergelijke nieuwe activiteiten op te starten", aldus het Innovatiefonds Sociaal Domein.


Aanvraag doen

Van 1 september tot en met 30 september 2023 kan er een aanvraag worden gedaan voor het Innovatiefonds Sociaal Domein. Kijk voor meer informatie en de voorwaarden op www.hellendoorn.nl/innovatiefonds. Voor overige informatie kan er contact worden opgenomen met Team Communicatie van de gemeente Hellendoorn via het centrale telefoonnummer of e-mailadres van de gemeente. Telefoonnummer: (0548) - 630 000. E-mail: gemeente@hel lendoorn.nl.

De schoolbesturen gaan het toegezegde bedrag inzetten om een aanbod op maat maken voor nieuwkomers van 2 tot 12 jaar.
Pen