Annemarieke Nobel, Frank Hosmar en Sanne Voets tijdens de NK Dressuur 2023 (Foto: Ilse Schaffers/www.paranieuws.nl)
Annemarieke Nobel, Frank Hosmar en Sanne Voets tijdens de NK Dressuur 2023 (Foto: Ilse Schaffers/www.paranieuws.nl) Foto: Ilse Schaffers

Tiende Nederlandse titel voor dressuurruiter Frank Hosmar

Frank Hosmar heeft met zijn paard Alphaville de Nederlandse titel paradressuur veroverd. Op het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo kreeg de combinatie over twee proeven de meeste punten. Annemarieke Nobel veroverde met Doo Schufro het zilver, brons was voor Sanne Voets en Demantur.

HAARLE/ERMELO – De 54-jarige Hosmar had met een score van 73,923 procent na de individuele proef al de leiding genomen. Een derde plaats in de vrije kür op muziek (76,187 procent) was voor de Haarlenaar voldoende om de leiding te behouden. "Na de individuele proef was ik echt supertevreden, toen kon ik Alphaville precies door de baan laten gaan zoals ik wilde", blikte Hosmar terug. "Ik heb het nog nooit gehad dat hij me voor was, dat hij eerder ging dan ik wilde, maar vandaag gebeurde dat wel. Daardoor was het net wat minder. Maar het eindresultaat is super."

Voor Hosmar is het zijn tiende Nederlandse paradressuurtitel. De eerste titel dateert uit 2009, toen hij met zijn vorige paard Tiësto de beste was. Ook in 2010, 2011 en 2012 won die combinatie het goud. De laatste zes titels behaalde Hosmar met Alphaville (2013, 2014, 2015, 2016 en 2020). Een bijzondere statistiek, vindt hij ook zelf: "Aan de top komen is een, maar om daar zo lang te blijven, is toch wel speciaal. Hoe ik dat doe? Ja, gewoon doen wat ik moet doen. Ik heb ook dagen dat ik geen zin heb, maar als ik eenmaal weer aan het trainen ben, dan wil ik dat ook in wedstrijden laten zien."

 

Vijf kampioenen

Naast de Nederlandse titel over alle handicapklassen (grades), werden in Ermelo ook de titels per grade uitgereikt. Hosmar en Alphaville veroverden logischerwijs ook de titel in hun klasse; Grade V. In Grade I ging de titel naar Annemarieke Nobel en Doo Schufro, in Grade II won Loes Cevaal met Happy Hero II, Lotte Krijnsen was met Rosenstolz NOP de beste in Grade III en Sanne Voets en Demantur RS2 NOP pakten het goud in Grade IV.

paardensport