Afbeelding
oto:

Lopers trotseren ‘diepe hel’ al voor de 35e keer

Algemeen

NIJVERDAL - Het is een begrip onder (hard)lopers, maar ook bij inwoners van Nijverdal en Holten: de Diepe Hel Holterbergloop. Een jaarlijks terugkerend fenomeen waarbij hardlopers, wandelaars en kinderen hun beste beentje voorzetten.

Dit jaar gaat alweer de 35e editie van start, op zaterdag 28 en zondag 29 oktober. Zaterdag is er de altijd bijzondere Sans-Online Nightrun, waarbij de renners ongeveer zes kilometer in het donker afleggen. Enkele minuten na de start om 20.30 uur worden renners en publiek getrakteerd op een prachtige vuurwerkshow op het tunneldak. “Dat doen we nu voor de derde keer en we zijn blij dat we hier wederom een vergunning voor hebben gekregen”, vertelt Hans Stokvis, voorzitter. “Het ziet er elke keer weer spectaculair uit en geeft de wedstrijd echt een extra dimensie.”

Dat de Diepe Hel Holterbergloop niet alleen voor doorgewinterde hardlopers is, weten de meeste deelnemers allang. Zo gaan op zondag de wandelaars voor de Zorgsaam wandeltocht tussen 7.00 en 7.30 uur van start, waarna zij 10 of 20 kilometer afleggen. Daarna is het de beurt aan de kinderen die tussen 12.00 en 12.30 uur starten voor hun Curess Kidsrun van 400, 800 of 1200 meter. Als alle kinderen gefinisht zijn en hun medaille in ontvangst hebben genomen, is het parcours vrij voor de G-loop. “Dat zijn misschien wel de fanatiekste deelnemers”, lacht Hans. “We hebben dit jaar sowieso meer aanmeldingen dan vorig jaar en dat geldt zeker ook voor deze groep. Het is geweldig dat we een evenement neer kunnen zetten waar echt iedereen aan mee kan doen en een overwinning op zichzelf kan behalen. Ook voor de wandelaars heb je het over serieuze afstanden, die loop je niet zomaar.”

Om 13.30 uur staat de Hemink 10 km op het programma, van het centrum op Nijverdal naar Holten en terug, over de ‘Toeristenweg’. “Dat is echt bijzonder, want je loopt niet snel zulke hoogteverschillen in Nederland. Zeker niet in dit deel van het land. Er doen dan ook mensen uit het hele land mee en zelfs uit het buitenland. Je loopt hier natuurlijk ook nog door een prachtig natuurgebied.”

Als alle lopers voor de 10 km op weg zijn, gaan de Volkerwessels halve marathonlopers van start, volgens de planning om 13.50 uur. Alle deelnemers krijgen na afloop een mooie medaille.

Joep Wagenmans van VV Hellendoorn maakte de openingstreffer. (Foto: Wim Beunk)
Overtuigende winst VV Hellendoorn tegen SVVN 3 uur geleden
Steam Sister is een van de vele muzikale acts die tijdens de Nacht van Nijverdal van zich laten horen.
Nacht van Nijverdal bruist in centrum POLL 5 uur geleden
Er zijn vijf themasessies te volgen over mentale gezondheid, mediawijsheid, voeding, bewegen en slapen.
Gezond Leven is Kinderspel: themabijeenkomst voor ouders 7 uur geleden
Afbeelding
Lees de nieuwe Hart van Hellendoorn-Nijverdal al online 8 uur geleden
Afbeelding
'Priscilla': Leven naast Elvis allesbehalve een sprookje 21 uur geleden
Afbeelding
Het einde is in zicht 8 mei, 12:45
Afbeelding
Creatieve inloopochtend voor minima 8 mei, 07:59
Afbeelding
Toneelvoorstelling 'In de Lift' te zien in het ZINiN Theater 7 mei, 19:38