De leerlingen gingen met verschillende politici in gesprek. De heer Isa Kahraman (rechterfoto) nam ruim de tijd voor dit gesprek, wat de leerlingen erg konden waarderen.
De leerlingen gingen met verschillende politici in gesprek. De heer Isa Kahraman (rechterfoto) nam ruim de tijd voor dit gesprek, wat de leerlingen erg konden waarderen.

‘Was mooi om een keer mee te maken’

Onderwijs

NIJVERDAL/DEN HAAG - Havo bovenbouwleerlingen maatschappijleer en maatschappijwetenschap van CSG Reggesteyn hebben woensdag 28 februari een bezoek gebracht aan het Binnenhof. Een bijzonder uitstapje, want sinds het begin in 2003 was dit de 25ste keer dat een delegatie uit Nijverdal de Tweede Kamer bezocht.

Het initiatief kwam in 2003 van Annie Schreijer-Pierik, nu lid van het Europees Parlement. “Het bijzondere van deze excursie is dat het CDA als lokale partij medewerking verleent aan de excursie, door een inhoudelijke voorbereiding (gastlessen geven), een financiële bijdrage en vooral ook het aanspreken van de netwerken van de lokale politici in Den Haag”, vertelt leraar Erik Braaksma.

Woensdag 28 februari brachten circa twintig leerlingen een bezoek aan het Binnenhof in Den Haag, vergezeld door onder andere Erik Braaksma en Statenlid Jeroen Piksen. Een week later volgde een korte evaluatie voor de krant. Tijdens de les besprak een deel van de leerlingen wat zij het indrukwekkendste vonden van de excursie. Het aanwezig zijn op het Binnenhof vonden veel leerlingen al indrukwekkend, maar ook de plenaire vergadering over Oekraïne was interessant.

“Ik zag bij binnenkomst dat er een vergadering gepland was over West-Papoea”, vertelt leerling Jaema. “Mijn opa heeft daar gezeten, nadat hij was gevlucht van de Molukken. Er worden daar nu nog steeds veel mensen gedood en de president van West-Papoea was in Den Haag om dit probleem aan te kaarten. Ze willen graag dat iemand daar de schendingen van de mensenrechten onderzoekt, maar Indonesië laat dat niet toe.”

Jeroen Piksen legt uit dat het CDA dit soort excursies een warm hart toedraagt, omdat zij zo duidelijk kunnen maken dat politici echt wel benaderbaar zijn en om jongeren meer bij de politiek te betrekken. De leerlingen zijn duidelijk meer betrokken geraakt bij de politiek en denken dat het belangrijk is dat er meer jongeren de politiek in gaan. Op de vraag of zij wel genoeg levenservaring hebben, komt er een mooie discussie op gang.

Den Haag, csg reggesteyn, Jeroen Piksen

“Wij weten het beste wat er speelt onder de jongeren en wij merken de gevolgen van allerlei beslissingen die nu genomen worden”, zegt Maryam. “Wat ons betreft moet er nu echt iets aan huisvesting gedaan worden, want wij wonen straks noodgedwongen thuis, omdat er in de steden waar wij willen gaan studeren geen kamers zijn.”

“Jongeren zijn ook veel vooruitstrevender”, is Niels het met haar eens. “Als er meer jongeren in de Tweede Kamer zouden zitten, werd de huizencrisis direct aangepakt. De jeugd van nu zit straks met de gebakken peren. Veel kwesties die nu spelen, hadden voorkomen kunnen worden: de woningnood, het klimaat. Dat speelt al jaren, in sommige gevallen zijn al jaren geleden wetten aangenomen en nu pas gaat men kijken wat er precies in staat. Omdat er nu echt iets moet gebeuren.”

Jeroen en Erik volgen de discussie met genoegen. “Dit is nou precies waarom wij zo graag meewerken aan deze excursies”, zegt Jeroen. “De discussie op gang brengen en bewustzijn creëren. Niet alleen hier in de klas, ook op het Binnenhof. De leerlingen hebben mooie gesprekken gevoerd met verschillende politici en lastige vragen gesteld. Vragen die de bewuste politici duidelijk aan het denken hebben gezet.”

De leerlingen blijken weinig vertrouwen in onze politiek te hebben. “Er gaat te veel niet goed. Ze beloven veel, maar komen die beloftes niet na.”

Afbeelding
Column: Achteraf... 10 uur geleden
Gijs en Barry helpen klanten nog tot 1 juni.
Plentyparts Nijverdal sluit per 1 juni de deuren 12 uur geleden
Afbeelding
Ontdek Nijntje op BoekStartdag in de ZINiN Bibliotheek 17 uur geleden
Afbeelding
Dansshow van G.V. Fysion 18 uur geleden
Afbeelding
Ontdek de veelzijdigheid van polo's 19 uur geleden
Afbeelding
Persbericht 20 uur geleden
Afbeelding
SVVN verslaat SDC'12 door doelpunt van Melvin Morsink 14 mei, 20:15
Afbeelding
Hertruiters zijn succesvol tijdens hemelvaartweekend 14 mei, 18:21