Leerlingen van Daltonschool Reggewijs aan het werk met een van de onderdelen uit de Coole TECH Box.
Leerlingen van Daltonschool Reggewijs aan het werk met een van de onderdelen uit de Coole TECH Box. Foto: Anja Lutz

‘Onze leerlingen zijn echt niet meer te stoppen!’

Algemeen

NIJVERDAL - Er is een nieuw project voor techniek op basisscholen: de Coole TECH Box. Bedenker Anja Lutz vond het jammer dat maar weinig kinderen kiezen voor techniek en is daarom gestart met een maatschappelijk project om techniek meer onder de aandacht van basisschoolleerlingen te brengen.

“Ik snap niet dat zo weinig kinderen kiezen voor techniek”, vertelt Anja. “Techniek is uitdagend, erg leuk en vooral erg breed. Bovendien heeft techniek de toekomst. Dit is voor ons aanleiding geweest te starten met een maatschappelijk project waarvan Daltonschool Reggewijs de pilot heeft. Het is onze missie alle basisschoolleerlingen in contact te laten komen met techniek. Wij willen graag dat alle jonge techneuten hun talent ontdekken, gezien worden en daardoor ook durven kiezen voor een vervolgopleiding in de techniek.”

Leerlingen enthousiast

Na een zorgvuldige voorbereiding ging 27 oktober de pilot op Reggewijs ‘live’. Het was een bijzondere onthulling, want niet alleen mochten Anja en collega’s hun box laten zien, een van de leerlingen van Reggewijs heeft de uitlegfilmpjes en vlogs gemaakt voor bij de box. Dat zorgde voor leuke en verbaasde reacties onder de leerlingen. Inmiddels zijn ze op Daltonschool Reggewijs volop aan de slag met de spelmaterialen en lessen. “Sinds we aan de slag zijn gegaan met de ‘Coole TECH Box’ zijn de leerlingen niet meer te stoppen!” vertelt Ilse Koolen, teamleider Reggewijs. “Ze regelen zelf al extra tijd bij hun leerkracht om zich verder te kunnen verdiepen. De materialen zijn uitdagend, de opdrachtkaarten spreken voor zich en de informatie op de website is zeer toegankelijk. Wij zien techneuten in de dop ontstaan en zijn blij met de kans die deze pilot ons biedt.”

“En het past heel goed in het Daltononderwijs en onze missie om elke leerling op zijn haar eigen niveau en manier te laten leren”, vult een leerkracht aan. “Als school in beweging staan wij open voor initiatieven als de Coole TECH Box en het is prachtig te zien hoe de kinderen dat oppakken en zich daarmee verder ontwikkelen. Ze zijn nieuwsgierig, dol op nieuwe dingen en ontdekken zo hun eigen talenten nog beter.”

Trots

“We waren ongelooflijk blij en trots met de enthousiaste reacties van zowel de leerlingen als de leraren van Reggewijs”, zegt Anja. “Precies met dit doel voor ogen hebben wij de ‘Coole TECH Box’ ontwikkeld. Het is een houten box vol spelmaterialen, uitlegkaarten, filmpjes, lessen op verschillende niveaus, vlogs en ondersteuning voor de leerkrachten. Daarnaast kunnen gebruikers van deze box gastlessen van bedrijven op school krijgen en zelfs op excursie bij bedrijven die bij ons aangesloten zijn. Het is echt een complete techniekbox die kinderen spelenderwijs uitdaagt en ze laat ervaren hoe leuk en divers techniek is. Met dit project maken we ook verbinding met bedrijven binnen de technische branche, zodat we op die manier een brug slaan tussen basisscholen en het bedrijfsleven.”

Meer informatie

Voor de basisscholen zijn er drie verschillende boxen met daarin voldoende materialen om alle technieksectoren aan bod te laten komen. “We hebben een box speciaal voor groep 1/2/3 en twee verschillende versies voor de groepen 3 tot en met 8. Zo kan elke leerling op zijn of haar eigen niveau kennismaken met techniek. Voor meer informatie of een demonstratie op school kunnen mensen altijd contact met ons opnemen.”

Wil je als basisschool graag zo’n ‘Coole TECH Box’ op je school of wil je als bedrijf een basisschool een Coole TECH Box cadeau doen? Dat kan! Er zijn diverse mogelijkheden. Kijk voor meer informatie op www.cooletechbox.nl of bel 0548-761709.

Daltonschool Reggewijs

Daltonschool Reggewijs is in 2021 voortgekomen uit een fusie tussen basisscholen De Peppel en ‘t Heem. Ze zijn hun tweede schooljaar in gegaan en zijn volop in ontwikkeling en beweging. Dat laatste zelfs letterlijk, want ze besteden veel aandacht aan bewegend leren. Speciaal hiervoor hebben ze een beweegplein en een breinplein waar leerlingen op hun eigen manier het beste uit zichzelf halen. “Dat is wat wij onze leerlingen leren”, zegt Ilse. “Ervaar leerplezier, groei samen, blijf nieuwsgierig, toon betrokkenheid en pak eigenaarschap.” 

Farida Laan
Drie cabaret- en muziektalenten op één avond 9 uur geleden
Afbeelding
Voorjaarsconcert Eschländerkapel Hellendoorn 12 uur geleden
Afbeelding
Krijg advies bij Inloopspreekuur Arbeidsrecht en Sociale Zaken 13 uur geleden
Afbeelding
SVVN pakt een punt in blessuretijd 14 uur geleden
N751 bij Daarle
Groot onderhoud aan N751 bij Daarle 16 uur geleden
Afbeelding
Taizéviering met als thema '40dagentijd' 18 uur geleden
Afbeelding
Een ode aan de ouderen in de samenleving 26 feb, 18:07
Afbeelding
Jip Ottes wint in Wenum Wiesel 26 feb, 13:05