Canticum Novum in bijna volledige bezetting. De dames en heren verheugen zich op hun 'Carols and Lessons', hoewel ze het jammer vinden dat dit hun laatste optreden zal worden.
Canticum Novum in bijna volledige bezetting. De dames en heren verheugen zich op hun 'Carols and Lessons', hoewel ze het jammer vinden dat dit hun laatste optreden zal worden. Foto: Canticum Novum

‘Gaan nu echt nog één keer vlammen’

Algemeen

NIJVERDAL - Vorig jaar zou Canticum Novum als slotstuk van hun bestaan ‘Lessons and Carols’ ten gehore brengen in de Regenboogkerk. Alles was volledig corona-veilig voorbereid, de kerk was mooi aangekleed, de generale repetitie ging geweldig en toen viel het doek: complete lockdown.

De wens van het koor hun bestaan niet als een nachtkaars uit te laten gaan, leek in het water te vallen. Maar dat gaat toch niet gebeuren. Dit jaar laten zij hun publiek alsnog genieten van deze mooie Engelse traditie, op vrijdag 16 december om 20.00 uur in de Regenboogkerk.

“Het was vorig jaar wel even slikken”, vertelt Albert Roetman, voorzitter van het koor. “Alles was geregeld, van een bloemetje voor alle leden tot de cake bij de koffie na afloop. We hadden de kerk sfeervol aangekleed en alles zo ingericht dat het helemaal corona-veilig was, niets leek ons optreden in de weg te staan. Zaterdags hebben we de generale repetitie gedaan en vervolgens hoorden we dat het land in lockdown ging.”

Bloemen

Nadat ze hun teleurstelling verwerkt hadden, hebben ze met een paar mensen bij alle leden en andere medewerkers aan het concert een Amaryllis bezorgd. “Dat konden we dan in ieder geval nog doen en het was een goede afsluiting voor dat moment. In de loop van dit jaar kwam de behoefte ons laatste concert toch nog te geven, dus zijn we op zoek gegaan naar een geschikte datum en weer aan het repeteren geslagen. Het kon dit jaar niet op zondagmiddag, dus zijn we uitgeweken naar vrijdagavond, maar daar zal het concert niet minder om zijn.” Albert lacht.

“We hebben in principe dezelfde samenstelling als vorig jaar, met als dirigent Hans Tijssen. Organist Mannes Hofsink begeleidt deze keer het geheel en Fiona Maguire verzorgt de lezingen.

Lessons and Carols

Lessons and Carols is een Engelse traditie om middels zang en lezing het verhaal van Advent en Kerst te vertellen. Canticum Novum doet dat met bijvoorbeeld bekende Engelse carols en hymns en enkele geliefde koralen van Bach uit zijn beroemde Weihnachtsoratorium. “Het is echt een bijzonder concert met liederen en lezingen in de Engelse traditie. De lezingen komen uit een Engelse bijbel en worden in het Engels voorgedragen door Fiona Maguire. Fiona is een Engelse, zodat zij het in accentloos Engels voor kan dragen. Ook het programma is in het Engels vertaald. Dat klinkt misschien triviaal, maar wij vinden het voor de juiste beleving wel echt van belang.”

Canticum Novum

Canticum Novum is in 2014 ontstaan vanuit de koren ‘Camera Capella’ en ‘Rondom Bach’ die al lange tijd een begrip in onze gemeente waren. Drijvende kracht achter dit kleine vocale ensemble was dirigent Willem Jan van Asselt. “We brachten elk jaar twee projecten ten gehore, meestal in het voor- en najaar, waarvoor we twaalf weken repeteerden. De laatste jaren deden we dat onder leiding van dirigent Hans Tijssen en met begeleiding van organist Henk Linker. Per stemgroep hebben we vier personen en met zijn allen zingen we de sterren van de hemel.”

Canticum Novum zingt vooral klassieke, wereldlijke en religieuze koormuziek met af en toe wat meer hedendaagse gezangen.

Laatste optreden

“Dit keer is het wel echt ons laatste optreden”, zegt Albert met grote stelligheid. “We verwachten geen problemen met corona meer, dus we kunnen meer mensen in de kerk toelaten dan de honderd, honderdtwintig belangstellenden die normaal gesproken komen. Daarom hebben we besloten deze keer vrijkaarten beschikbaar te stellen voor de minima. Ik heb hierover al contact gehad met de Voedselbank en ga nog contact opnemen met Noabers voor Noabers en VluchtelingenWerk.”

Bij de totale beleving hoort traditiegetrouw na afloop van het concert een gezellige koffietafel, die dit jaar niet zal ontbreken. “Dat hoort er echt bij en zit bij de prijs inbegrepen”, benadrukt Albert. “Veel mensen moeten goed opletten waar ze hun geld aan uit geven en ik vind het belangrijk dat ze weten dat er geen bijkomende kosten zijn. Ook geen collecte. Mensen kopen een kaartje aan de kassa, of ze hebben een vrijkaartje gekregen via een van de organisaties, en dat zijn alle kosten die ze voor het optreden hebben.”

Canticum Novum speelt op vrijdag 16 december om 20.00 ‘Lessons and Carols’ in de Regenboogkerk. Kaartjes verkrijgbaar aan de kassa.

Afbeelding
'The Son' van regisseur Florian Zeller bij ZINema 18 uur geleden
Afbeelding
'Willen weten of we nog relevant zijn' 20 uur geleden
Afbeelding
'Helderse taal complexer dan het Nederlands' gisteren
Afbeelding
'Overdagkoor' OpMaat is op zoek naar nieuwe leden 5 feb, 12:08
Afbeelding
'We willen culturen echt samenbrengen' 5 feb, 10:03
Afbeelding
Toneelbewerking 'Huisvrouwen Bestaan Niet' in het ZINiN Theater 4 feb, 19:51
Afbeelding
Ontmoet bedrijven uit Nijverdal 4 feb, 18:04
Afbeelding
'De Olde Deerns' in De Kruiskerk in Daarlerveen 4 feb, 14:02