Arenda kan nog lachen tijdens het lopen, maar de weersomstandigheden vielen haar zwaar. Gelukkig waren er 'hazen' bereid een goed tempo aan te geven. (foto: Spieker Fotografie)
Arenda kan nog lachen tijdens het lopen, maar de weersomstandigheden vielen haar zwaar. Gelukkig waren er 'hazen' bereid een goed tempo aan te geven. (foto: Spieker Fotografie)

‘Het viel me deze keer wel erg zwaar’

Algemeen

NIJVERDAL - Geteisterd door regenbuien en flinke windvlagen deed ultraloopster Arenda Könnecke afgelopen zaterdag een poging het wereldrecord op de zes uur hardlopen te verscherpen. Helaas zonder het gewenste resultaat.

“Het viel me echt zwaar, zaterdag”, vertelt Arenda. “Ik vind het natuurlijk jammer dat het niet gelukt is, want ik weet dat het er in zit, maar toch ben ik tevreden. En ik heb nog een paar jaar om een nieuwe poging te doen.” Ze lacht.

Ultralopers worden ingedeeld in leeftijdsklassen en Arenda gaat over vijf jaar door naar de volgende klasse. “Dat wil niet zeggen dat het in deze klasse makkelijker wordt of in de volgende klasse moeilijker, want ik krijg nu een leeftijd die een beetje in mijn nadeel gaat werken. Ultralopen doe je over het algemeen niet op heel jonge leeftijd en ik ben sowieso niet op jonge leeftijd begonnen met hardlopen. Toch is het geweldig leuk om te doen en met dit soort recordpogingen heb je weer eens een heel nieuwe uitdaging. Zeker als je weet dat het haalbaar is. In sommige klassen is het record zo scherp gezet, daar kom je bijna niet in de buurt. Zo reëel moet je wel zijn.”

Wind en buien

“Er komt een hele organisatie kijken bij zo’n wereldrecordpoging, dus dan is het wel fijn als je weet dat je in ieder geval in de buurt kunt komen. Het wereldrecord voor mijn leeftijdscategorie (45-50 jaar) staat op 77,6 kilometer en daar was ik onder betere weersomstandigheden zeker in de buurt gekomen. Met name door de wind en buien werd het lopen meer een intervaltraining dan een gelijkmatige race. Door die tempowisselingen kon ik het minder goed volhouden. Ik realiseerde me tijdens het lopen wel dat het moeilijk zou worden.”

Toch heeft Arenda de volle zes uur doorgelopen en daarmee een clubrecord gepakt. “Maar dat was vrij makkelijk, want ik ben de enige die dit heeft gedaan”, zegt ze lachend. “Tijdens het lopen heb ik zeker wel overwogen te stoppen. De omstandigheden waren echt niet prettig, ik heb wel tien keer tijdens het lopen mijn regenjas aangetrokken en weer uit gedaan, maar ik wilde per se doorgaan. Ik heb dit samen met mijn Runningteam Ultrarunners Nederland opgezet en we hebben veel veel hulp gekregen bij de organisatie. Voor iedereen die er bij betrokken was, wilde ik doorzetten. En ik kijk er met een heel tevreden gevoel op terug.”

Organisatie

“Alles was ook perfect geregeld. Tijdens het lopen zag ik pannen soep van de ene kant van de baan naar de andere kant gaan. De hazen die steeds voor mij uit liepen hebben geweldig goed werk verricht en de supporters en sponsoren langs de baan hebben er mede voor gezorgd dat ik toch de zes uur heb uitgelopen. Maar ik was wel blij dat de zes uur voorbij waren!”

Arenda heeft uiteindelijk bijna 73 kilometer gelopen, toch geen slechte prestatie! “Voor veel mensen geldt dit misschien als ‘bijna gehaald’, maar zo voelt het voor mij niet. Die vier, bijna vijf kilometer die ik tekort kwam, is voor mij best een groot gat. Maar zo kijk ik er eigenlijk niet naar. Ik weet dat ik het wereldrecord kan evenaren, alleen is dat deze keer niet gelukt. Runningteam Ultrarunners Nederland heeft wel een doel bereikt, namelijk het ultrarunnen promoten.”

Ultralopen is hardlopen over afstanden die langer zijn dan een marathon. Afstanden van 50, 75 en zelfs 100 km zijn heel gewoon. Dit kan zijn over de vlakke weg, maar ook als trail door het bos of zelfs in de bergen. Arenda doet dit al jaren en heeft diverse mooie prijzen in de wacht gesleept.

Backyard

Op 15 april doet Arenda mee aan de backyard. Hierbij starten lopers elk uur om 6,7 km (een yard) te lopen. Dit proberen ze lang mogelijk vol te houden. Arenda wist de vorige keer 30 (!) uur vol te maken. Ze hoopt deze keer op meer en zich te kwalificeren voor het Nederlands team.

Manuela Nzenge
'Special One' Manuela gaat met Peter Douglas theater in 19 uur geleden
Afbeelding
Fairtrade documentaire: Slag om de klerewereld 18 mei, 13:45
De film heeft de Oscar gewonnen voor 'Best original screenplay'.
'Anatomy of a Fall' in ZINema 17 mei, 19:44
Hugo Wouters was in vorm bij beide wedstrijden.
Ravijnheren spelen kwartfinale eredivisie 17 mei, 11:42
Blije teams van de Marijkeschool.
Marijkeschool in regiofinale voetbal 17 mei, 07:50
Afbeelding
Eurol NK Autocross gaat van start in Haarle 16 mei, 19:50
Trainer Joost (links vooraan) met alle deelnemers tijdens de viering van hun 1-jarig jubileum. Alle mannen en vrouwen doen elke week weer enthousiast en op hun eigen niveau mee met de training.
'Opgeven vinden wij echt geen optie' 16 mei, 17:45
Afbeelding
Column: Grillige capriolen van 't härte in Heldern 16 mei, 12:11