Afbeelding

Column: Scherp stellen

Algemeen

Focus, het perfecte plaatje begint weer, een van mijn favoriete programma’s. Op mijn verlanglijstje in de toekomst staat dan ook een cursus fotografie. Nu experimenteer ik een beetje met mij iPhone met tips die ik krijg via Instagram en andere Social Media. Op een wandelrondje ben ik bezig om een verticale panorama foto te maken. Dat was me al een keer eerder mooi gelukt en nu wilde ik het weer proberen.

De brug deels in beeld en dan het water en prachtig vergezicht op de achtergrond met een mooi lucht erbij. U raadt het al de foto is mislukt want dat deel van de brug (wel 30 % in beeld) is heel scherp en de mooie achtergrond is wazig, je ziet meer een weg in plaats van het mooie watertje. De lucht is wazig blauw wit en het mooi voorjaarsgroen is ook wazig. Ietwat teleurgesteld loop ik verder en maak ik andere foto’s die wel lukken.

Later bekijk ik alle foto’s die ik heb gemaakt en bedenk dat ik het helemaal niet opnieuw heb geprobeerd, gewoon nog een keer proberen kijken of het dan wel lukt. Normaal gesproken ben ik daar wel van en waarom nu niet? Vreemd.

Soms verbaas jij jezelf, maar dat kan natuurlijk ook een keer andersom zo zijn. Dat je een beetje (of erg) teleurgesteld bent in jezelf. Sommige dingen kun je niet meer terugdraaien en andere dingen wel. Natuurlijk ga ik nogmaals proberen het beeld te maken welke ik toen voor ogen had. Maar ondertussen vind ik de mislukte foto ook steeds mooier worden.

Want soms kun je alles alleen heel scherp stellen van dichtbij, je ziet het totaalplaatje nog niet. Net als in de mist, stapje voor stapje en je beeld wordt scherper. Soms is in de verte kijken en dagdromen heerlijk. Maar soms is veilig dichtbij ook dat wat je het meest nodig hebt. Je scherpe blik, je focus, dichtbij.

Ingrid Aaltink
Studie Professional/Coach/Eigenaar
kenniseducatiecentrum.nl
huiswerkbegeledingnijverdal.nl

PS: de mooi mislukte foto is online te zien via www.kenniseducatiecentrum.nl

Afbeelding
Schoolkorfbaltoernooi bij NKC '51 kent drie verschillende winnaars 21 minuten geleden
Afbeelding
Groot onderhoud aan Burgemeester H. Boersingel 2 uur geleden
Afbeelding
Ruiters van de Hertruiters hadden succesvol weekend 14 uur geleden
Afbeelding
Programma voor 945-jarig bestaan dorp Hellendoorn is bekend 16 uur geleden
Afbeelding
NKC '51 1 speelt lastige wedstrijd tegen Ritola 18 uur geleden
Afbeelding
ZINiN informeert over digitale overheid 20 uur geleden
Afbeelding
Dauwpop festival verrast 21.000 bezoekers 6 jun., 14:02
Afbeelding
SVVN door naar kwartfinale nacompetitie 6 jun., 13:35