Janneke Vorderman neemt de voorzittershamer van de Hellendoornse CDA-fractie over en verwacht een roerige, maar positieve tijd in te gaan.
Janneke Vorderman neemt de voorzittershamer van de Hellendoornse CDA-fractie over en verwacht een roerige, maar positieve tijd in te gaan.

‘Het is een hele verantwoordelijkheid’

Algemeen

NIJVERDAL - Toen een nipte meerderheid van de CDA-fractie het vormen van een nieuwe coalitie verwierp, net voor de zomervakantie, besloot fractievoorzitter Jan Immink zijn functie beschikbaar te stellen en trok zich terug uit de lokale politiek.

“Normaal gesproken neemt de vicevoorzitter die taak dan tijdelijk op zich, tot er een nieuwe voorzitter is gekozen”, vertelt Janneke Vorderman, de nieuwe fractievoorzitter. “Bij ons wilde het toeval dat onze vicevoorzitter, Roy Zijlstra, herstellende is van een zware val van de fiets, waardoor hij nu tijdelijk zijn raadswerk neer moet leggen. Zo spelen er twee vervangingen tegelijkertijd die eigenlijk niets met elkaar te maken hebben. De fractie heeft een beroep op mij gedaan de nieuwe fractievoorzitter te worden en na een gedegen afweging heb ik deze uitnodiging geaccepteerd. Ik realiseer mij terdege dat dit een hele verantwoordelijkheid is, in een lastige situatie. Maar we moeten vooruit kijken. We gaan binnenkort gesprekken voeren met een nieuwe verkenner en ik heb er alle vertrouwen in dat wij, college en gemeenteraad, hier op een positieve manier uitkomen. We moeten met zijn allen onze schouders eronder zetten en ik wil daar graag mijn steentje aan bijdragen. Ik blijf niet graag hangen in wat gebeurd is, ik kijk liever naar wat wél mogelijk is. Bovendien sta ik er niet alleen voor. Mijn fractieleden staan achter me en helpen me op alle mogelijke manieren.”

‘moeten vooruit kijken en met z’n allen schouders eronder zetten’

Vervanging

Een andere kwestie die speelt binnen de CDA-fractie is de tijdelijke vervanging van raadslid Roy Zijlstra. Bij een val van de fiets liep hij diverse botbreuken en een hersenschudding op. Voor de periode van zijn ziekteverlof (vier maanden) is Laura Mak de eerste op de lijst. “Zij heeft van de griffie een officiële brief ontvangen met de vraag of zij de functie tijdelijk op zich wil nemen, omdat zij de eerstvolgende op de kieslijst was”, legt Janneke uit. “Ze zit op dit moment ook in de Provinciale Staten, dus het is de vraag of ze de functie van gemeenteraadslid erbij kan en wil doen. Het enige dat wij nu weten, is dat Laura het in overweging heeft. Binnen een paar dagen verwachten wij uitsluitsel. Mocht zij aangeven de functie niet te willen of kunnen combineren, dan krijgt de volgende op de kieslijst de vraag om toe te treden tot onze raadsfractie. Dat is in dit geval Ernst Haitsma.”

Janneke

Janneke Vorderman (42) komt uit Daarlerveen en werd in 2018 gemeenteraadslid. Ze is gehuwd, moeder van twee kinderen en werkzaam als senior medewerker gastenservice bij TMZ (Trivium Meulenbelt Zorg). In de gemeenteraad is zij raadspleinvoorzitter en lid van de agendacommissie. Daarnaast is ze woordvoerder financiën en algemeen bestuurlijke zaken. Haar belangrijkste drijfveer in de politiek is ‘iets betekenen voor een ander’, in de breedste zin van het woord.

Afbeelding
Meewandelen met 42e editie van de Amortocht 22 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe woning? Neem de lage hypotheekrente mee! gisteren
Afbeelding
'Verwachten veel kunstwerken' 1 okt., 11:58
Afbeelding
Rayen Panday komt naar ZINiN met cabaretshow 30 sep., 19:56
Afbeelding
Ontdek de innerlijke uitvinder bij ZINiN Bibliotheek 30 sep., 18:08
Afbeelding
De ideale tafel wordt voor je op maat gemaakt 30 sep., 12:15
Afbeelding
Werkgroep Wonen reageert op beroepschrift Plan de Grave 30 sep., 10:00
Afbeelding
Het binnen-buitengevoel in alle seizoenen 30 sep., 07:45