Afbeelding
Foto: Shutterstock

Column: Lichtjes in het donker

Algemeen

Het is herfst. En dat zullen we weten. Regen, regen, regen. Kou, mist. Als ik de natte krant uit de brievenbus pak, valt mijn oog op de foto op de voorpagina. 

Twee vrouwen uit het stadje Avdiivka, een voorstadje van Donetsk, de hoofdstad van de Donbas, waar de strijd onverminderd doorgaat en waarbij aan beide kanten grote aantallen gesneuvelden te betreuren zijn. 

De vrouwen leven al anderhalf jaar in kelders, waar het donker is en stoffig en je alleen gebukt kunt lopen. Op de foto zie je de hoe de vrouwen hun handen uitstrekken en met begerige blikken kijken naar de broden die legerpredikant Tkatsjenko in zijn handen heeft. 

Ondanks herhaalde pogingen van de predikant om deze ‘ondergrondsen’ te bewegen de donkere kelders te verlaten, kiezen de ‘wachtenden’ te blijven in hun huizen, waar ze hun hele leven gewoond hebben, desnoods onder de grond met gebrekkige middelen. 

‘Wachtenden’ worden ze genoemd. Ze wachten tot de oorlog voorbij is. De predikant blijft proberen de mensen te overtuigen te vertrekken maar blijft tot het zo ver is hen steunen, met kleding, batterijen en jerrycans met drinkwater, met voedsel.

Het contrast is groot met mijn gezeur over regen en kou. Het offer dat ver weg gebracht wordt om in een democratie te leven is in een nog groter contrast met ons democratische land waar we deze week in alle vrijheid naar de stembus kunnen gaan, waar we in een warm huis wonen en te eten hebben. Het stemt tot bescheidenheid, schaamte bijna: Wat hebben wij het goed.

We gaan op weg naar kerst. Het feest van het licht. Ook in het duister daar in die oorlogsgebieden verschijnt soms een klein lichtje. Zoals de legerpredikant met zijn broden, daar in Avdiivka. En ja gelukkig ook hier. Om ons heen, vlak bij. 

In de winkel kwam ik net een vriendin uit ons vriendinnenclubje tegen. Ze ging een klosje garen halen. In de goeie kleur. Voor onze zieke vriendin. Voor een makkelijke broek die ze voor haar in gaat nemen. Een bosje tulpen voor de deur gisteren, zomaar: Lichtjes.

Licht
ontvang het
warm je er aan
geef het door
straal het uit
wees het

Een fijne december gewenst! Tot volgend jaar.

weedebee

Afbeelding
Fairtrade documentaire: Slag om de klerewereld 11 uur geleden
De film heeft de Oscar gewonnen voor 'Best original screenplay'.
'Anatomy of a Fall' in ZINema 17 mei, 19:44
Hugo Wouters was in vorm bij beide wedstrijden.
Ravijnheren spelen kwartfinale eredivisie 17 mei, 11:42
Blije teams van de Marijkeschool.
Marijkeschool in regiofinale voetbal 17 mei, 07:50
Afbeelding
Eurol NK Autocross gaat van start in Haarle 16 mei, 19:50
Trainer Joost (links vooraan) met alle deelnemers tijdens de viering van hun 1-jarig jubileum. Alle mannen en vrouwen doen elke week weer enthousiast en op hun eigen niveau mee met de training.
'Opgeven vinden wij echt geen optie' 16 mei, 17:45
Afbeelding
Column: Grillige capriolen van 't härte in Heldern 16 mei, 12:11
Jan Mensink (achterste rij, tweede van links) met 'zijn' Ravijnmannen en begeleidingsteam na het behalen van de halve finale in de play-offs.
'Wilde de vijftig jaar graag volmaken' 16 mei, 10:17