Afbeelding
Foto: Rotary Rijssen Regge Regio

Wandelen met water om geld in te zamelen voor ZOA

Algemeen

NIJVERDAL - Wandelen met water, zes liter, in de opvallende, blauwe 'water'rugzak. Ruim zeventig leerlingen van de groepen 7 en 8 van basisscholen De Marliaantjes, De Meander en De Wingerd uit Nijverdal en Marle wandelen woensdag 20 maart zo'n zes kilometer met water op hun rug, net als veel van hun leeftijdgenootjes in ontwikkelingslanden dagelijks doen.

Met de opbrengst van de sponsorloop worden vluchtelingen in het noordoosten van Nigeria geholpen aan schoon drinkwater. Stichting ZOA is in dit gebied actief. ZOA is een Nederlandse hulporganisatie die mensen ondersteunt die lijden als gevolg van een gewapend conflict of natuurramp door hen te helpen hun bestaan opnieuw op te bouwen. Water- en sanitaire voorzieningen zijn hierin essentieel. In Nigeria zijn door terreurorganisatie Boko Haram miljoenen mensen op de vlucht geslagen; ze leven in vluchtelingenkampen en hebben een tekort aan alles. Ook aan schoon drinkwater. "Op dit moment lopen de ontheemden, veelal vrouwen en kinderen, 4 tot 6 kilometer naar de dichtstbijzijnde waterput. Een enorme afstand in een gevaarlijk gebied. Daarnaast zijn er amper latrines en ontbreekt kennis over hygiëne en gezondheid", aldus stichting ZOA.

Met de opbrengst van de actie zullen honderden gezinnen geholpen worden aan schoon drinkwater, latrines en hygiënetraining.

Start brandweerkazerne
Wandelaars, begeleiders en organisatoren verzamelen zich woensdag 20 maart bij de brandweerkazerne aan de Kerkstraat 140. Hier krijgt elk kind een rugzak waarin vier flessen van elk anderhalve liter water passen. Burgemeester Anneke Raven spreekt de wandelaars vooraf moed in. Symbolisch wordt de laatste fles met water gevuld en het Wandelwaterlied gezongen. Even na negen uur klinkt de sirene van de brandweer en gaan de wandelaars op pad, met de geluidswagen voorop (met de coolste muziek) en de bezemwagen achteraan voor de leerlingen die het echt niet meer vol kunnen houden. Op het parkeerterrein van sportpark 't Lochter wordt een tussenstop gehouden.

Rond 11.00 uur komen de waterdragers terug bij de brandweerkazerne. Daar wordt al het water door de leerlingen zelf in een groot bassin gegoten. Ondertussen is het sponsorgeld geteld en wordt de opbrengst bekend gemaakt. Voor de leerlingen is er een traktatie.

Sponsor de actie
Diverse bedrijven sponsoren deze actie. Particulieren en bedrijven die ook mee willen doen, kunnen een bijdrage overmaken op bankrekening: 34.73.13.914 ten name van Rotaryclub Rijssen Regge Regio, onder vermelding van 'Wandelen voor Water 2019'.

Organisatie
Wandelen voor Water is een jaarlijks terugkerend landelijk evenement voor leerlingen van groep 7 en 8. Het wordt gehouden in de week van wereldwaterdag, ingesteld om aandacht te vragen voor één van de door de Verenigde Naties geformuleerde millenniumdoelen. De wandeltocht in Nijverdal is georganiseerd door de Stichting Fairtrade Gemeente Hellendoorn en Rotary Rijssen Regge Regio. Voorafgaand aan de sponsorloop worden door leden van Rotary voorlichtingsgastlessen gegeven op de deelnemende scholen.

Afbeelding
SVVN speelt gelijk tegen Wilhelminaschool: 0-0 2 uur geleden
Afbeelding
Hertruiters springen zich in de prijzen 13 uur geleden
Het begin van Koningsdag vorig jaar. Na de opening door Ewald Aaltink en de burgemeester kon het feest echt beginnen.
Volop vertier tijdens Koningsdag Nijverdal 21 apr, 18:17
Overal in de gemeente zijn volop activiteiten voor kinderen én volwassenen.
Koningsdag Marle 21 apr, 14:16
Afbeelding
Winkelen bij Voedselbank Hellendoorn 21 apr, 11:46
Naast alle activiteiten buiten, is er binnen in de HOi-studio van alles te beleven.
Koningsdag bij HOi is 'Samen Oranje' 21 apr, 10:10
Afbeelding
Eschlanderkapel Hellendoorn organiseert een fietstocht voor de hele familie 20 apr, 19:26
Tafereel uit de bevrijdingsstraat in het Memory Vrijheidsmuseum. Het ontbijt zal plaatsvinden in de centrale hal, maar ontbijters kunnen het museum wel bezoeken. (Foto: MVM)
Meld je volgende week aan voor bevrijdingsontbijt 20 apr, 14:13