Afbeelding

Column: GAME OVER!

Algemeen

'Ingrid, wil je het een keer hebben over het gamen?', vroeg laatst een kennis mij. 'Weet je het zeker?', vroeg ik nog?

'Ja, hoor!'

Dit gaat ze niet leuk vinden…

Het is wat, die jongeren die verslaafd zijn aan de mobiele telefoon en/of een (online) game op de computer. Maar wat is precies het probleem? Veel spellen zijn best leerzaam, goed voor de motoriek, inzicht, inleving, teamspirit enz. Het probleem ligt volgens veel ouders bij het niet willen stoppen met gamen en er uren tijd aan besteden. Dit ten kosten van andere sociale emotionele aspecten als het onderhouden van "echte" vriendschappen, klusjes thuis (denk aan de reclame van JAAAA (NIX18)), bijbaantje en wat ook belangrijk is, het maken van hun huiswerk.

Sommige kinderen spelen zelfs ook 's nachts, wat weer leidt tot moeheid en niet goed opletten in de klas met de daaruit voortkomende gevolgen. Het leidt tot ruzies thuis tussen ouders en kind, maar soms ook strijd tussen broers en of zussen. Heel veel ouders gaan die ruzies uit de weg en zeggen en of denken van laat maar…. ze hebben geen zin meer in ruzie, geen zin meer in de strijd. Dus wat is precies het probleem?

Vraag eens aan je kind wat hij/zij speelt, wat is dat voor spel? Wat moet je allemaal doen? Wanneer heb je gewonnen? Hoeveel levels zijn er? Speel je dit alleen? Ga er eens bij zitten met al je aandacht en interesse. Stap samen met je kind in zijn game-wereld. Pas op, het kan verhelderend zijn. En wat is nu precies het probleem?

Elke ouder die met respect zijn/haar kind behandeld, zal datzelfde respect ook terug krijgen van zijn/haar kinderen. In goed overleg is GAME OVER dan ook duidelijk.

Is dat niet het geval? Vraagje? Bij wie ligt dan de verantwoordelijkheid?

Ingrid Aaltink

Kennis Educatie Centrum

Afbeelding
Fairtrade documentaire: Slag om de klerewereld 12 uur geleden
De film heeft de Oscar gewonnen voor 'Best original screenplay'.
'Anatomy of a Fall' in ZINema 17 mei, 19:44
Hugo Wouters was in vorm bij beide wedstrijden.
Ravijnheren spelen kwartfinale eredivisie 17 mei, 11:42
Blije teams van de Marijkeschool.
Marijkeschool in regiofinale voetbal 17 mei, 07:50
Afbeelding
Eurol NK Autocross gaat van start in Haarle 16 mei, 19:50
Trainer Joost (links vooraan) met alle deelnemers tijdens de viering van hun 1-jarig jubileum. Alle mannen en vrouwen doen elke week weer enthousiast en op hun eigen niveau mee met de training.
'Opgeven vinden wij echt geen optie' 16 mei, 17:45
Afbeelding
Column: Grillige capriolen van 't härte in Heldern 16 mei, 12:11
Jan Mensink (achterste rij, tweede van links) met 'zijn' Ravijnmannen en begeleidingsteam na het behalen van de halve finale in de play-offs.
'Wilde de vijftig jaar graag volmaken' 16 mei, 10:17