Afbeelding

Column: GAME OVER!

Algemeen

'Ingrid, wil je het een keer hebben over het gamen?', vroeg laatst een kennis mij. 'Weet je het zeker?', vroeg ik nog?

'Ja, hoor!'

Dit gaat ze niet leuk vinden…

Het is wat, die jongeren die verslaafd zijn aan de mobiele telefoon en/of een (online) game op de computer. Maar wat is precies het probleem? Veel spellen zijn best leerzaam, goed voor de motoriek, inzicht, inleving, teamspirit enz. Het probleem ligt volgens veel ouders bij het niet willen stoppen met gamen en er uren tijd aan besteden. Dit ten kosten van andere sociale emotionele aspecten als het onderhouden van "echte" vriendschappen, klusjes thuis (denk aan de reclame van JAAAA (NIX18)), bijbaantje en wat ook belangrijk is, het maken van hun huiswerk.

Sommige kinderen spelen zelfs ook 's nachts, wat weer leidt tot moeheid en niet goed opletten in de klas met de daaruit voortkomende gevolgen. Het leidt tot ruzies thuis tussen ouders en kind, maar soms ook strijd tussen broers en of zussen. Heel veel ouders gaan die ruzies uit de weg en zeggen en of denken van laat maar…. ze hebben geen zin meer in ruzie, geen zin meer in de strijd. Dus wat is precies het probleem?

Vraag eens aan je kind wat hij/zij speelt, wat is dat voor spel? Wat moet je allemaal doen? Wanneer heb je gewonnen? Hoeveel levels zijn er? Speel je dit alleen? Ga er eens bij zitten met al je aandacht en interesse. Stap samen met je kind in zijn game-wereld. Pas op, het kan verhelderend zijn. En wat is nu precies het probleem?

Elke ouder die met respect zijn/haar kind behandeld, zal datzelfde respect ook terug krijgen van zijn/haar kinderen. In goed overleg is GAME OVER dan ook duidelijk.

Is dat niet het geval? Vraagje? Bij wie ligt dan de verantwoordelijkheid?

Ingrid Aaltink

Kennis Educatie Centrum

Afbeelding
Column: Oorlogsmaterieel deur de straoten: Heldern vriej! 4 uur geleden
Afbeelding
Vier nieuwe films te zien bij ZINema 6 uur geleden
Afbeelding
Gemeente heeft plannen voor Hellendoorn Noord 9 uur geleden
Afbeelding
Column: Vakmanschap... 12 uur geleden
In 'Wat bezielt je' vertelt Paul Janse over zijn leven en zijn geloof, dat door de jaren heen veranderd is.
Paul Janse schuift aan bij Wil de Bruine in Wat bezielt je 13 uur geleden
Het nieuwe urban skatepark in het Blokkenpark is bijna klaar, maar is al in gebruik genomen. (Foto: Wouter de Wilde | DE WILDE MEDIA)
Opening van Urban Skatepark 17 apr, 19:45
Afbeelding
Inge fotografeert hobby's: Renate houdt van schilderen 17 apr, 18:05
De drone stuurt de coördinaten door zodat de vrijwilligers de dieren of nesten kunnen weghalen.
Project opsporen en redden 17 apr, 13:53