Afbeelding

Het nieuwe afscheid

Algemeen

NIJVERDAL - Alles is momenteel anders. Ook overlijden. Wanneer iemand aan corona overlijdt, ligt diegene alleen op een kamer of in het ziekenhuis. Er mag vaak maar één persoon bij aanwezig zijn. En dan met mondkapje en een plastic pak. Juist in deze tijd dat een knuffel, een kus zo menselijk is en troost biedt, is dit niet mogelijk. En juist nu is het belangrijk nabestaanden extra te ondersteunen. We gaan dus op zoek naar mogelijkheden die nu wel kunnen. Zagen we weken geleden al beelden van erehagen op de weg van het mortuarium naar de laatste rustplaats, ook in Nijverdal hebben we deze indrukwekkende manier van afscheid nemen omarmd.

Op 9 april overleed Jan Alberts op 92 jarige leeftijd, een bekende Nijverdaller door zijn actieve leven onder andere bij SVVN. Zoon Robbin Alberts: “Eerst moet je een selectie maken van wie je wel en niet uitnodigt. Er mogen 30 mensen bij het afscheid aanwezig zijn, maar dat is inclusief de mensen van de begrafenisonderneming. Thuis zijn er maar een paar mensen geweest, en allemaal op 1,5 meter afstand en geen gebruikelijke knuffel of zoen. Als gezin hebben wij ons daar niet echt aan gehouden, maar andere bezoekers moesten dit natuurlijk wel doen. Al snel werd duidelijk dat veel mensen een erehaag wilden maken. In goed overleg met de begrafenisonderneming en diverse verenigingen hebben we hen op het hart gedrukt minimaal 10 meter uit elkaar te gaan staan, links en rechts van de weg, We wilden koste wat kost een waardige uitvaart. Als je meer dan 30 mensen bij elkaar zou hebben staan bij het mortuarium, dan zou dat al problemen opleveren. We waren enorm verrast en geëmotioneerd dat zo ontzettend veel mensen langs de route van het mortuarium naar de algemene begraafplaats stonden. Dit hadden wij nooit verwacht en het was even slikken hoor. Ik zag mensen van SVVN in een mooie groene rij, leden van de jeu de boules en zelfs mensen uit Krönnenzommer. Ik heb de ramen van mijn auto opengedraaid en op deze manier konden we de mensen in de haag groeten of dankjewel zeggen voor het applaus dat ze gaven. Mijn moeder is op leeftijd, maar dit heeft ook haar heel goed gedaan.”

Op gelijke wijze werd ook afscheid genomen van René Rodijk. Hij overleed op 23 april, op 62 jarige leeftijd aan de gevolgen van een coronabesmetting. Langs de hele route van mortuarium tot aan de R.K. begraafplaats stond een erehaag van familie, kennissen, collega’s van de politie en heel veel Zwevers. René was leider en trainer van verschillende meidenteams en het eerste vrouwenteam. Zij vormden een mooi deel van de erehaag met een spandoeken, blauwwitte rook, foto’s en vlaggen.

Afbeelding
De Oude Twentse weg loopt al eeuwen door de gemeente Hellendoorn en was al in de dertiende eeuw een belangrijke verbinden tussen Twente en Zwolle.
HKHN verzorgt lezing over de stokoude Twentseweg 4 mei, 18:01
Afbeelding
De rhododendrons rond de Palthetoren zijn in bloei! 4 mei, 12:42
Mevrouw Ninaber-Biben komt met haar kinderen vanuit Deventer naar Hellendoorn, waar de oom, Engelbertus Johannes Ninaber, van haar overleden man een huis voor haar bouwt..
'Jezelf mooi maken is van alle tijden' 3 mei, 19:47
Voorbeeld van een situatie waar mensen met een beperking nog te vaak mee te maken hebben: er wordt te weinig rekening met ze gehouden.
Wmo-avond 'Iedereen doet mee' 3 mei, 17:44
Afbeelding
Dansclub Hulsen houdt weer een dansavond 3 mei, 14:02
Op 4 mei, de vlag halfstok vlaggen van 18.00 uur tot zonsondergang. Tijdens Bevrijdingsdag de vlag, zonder oranje wimpel, vlaggen.
Gemeente Hellendoorn staat stil bij 4 en 5 mei 3 mei, 12:12
Afbeelding
'Wat bezielt je' aflevering over Vrouwen in het Verzet 3 mei, 09:42
Verspieders Express houdt drie activiteiten rondom de Nacht van Gebed.
Drieluik activiteiten rond de Nacht van Gebed van Verspieders Express 3 mei, 08:07