Afbeelding

Een wereldreis die anders uitpakte dan verwacht

Algemeen

NIJVERDAL - Begin februari vorig jaar begonnen Nijverdaller Gerben Hulsman en zijn vriendin Annely van Pijkeren uit Lemele aan hun wereldreis. Vanwege het coronavirus pakte deze anders uit dan gepland en verbleven ze langer in Nieuw-Zeeland. Een verloving, een huisje op Zuidereiland en een busje genaamd Anton later, zijn ze sinds vorige week weer op Nederlandse bodem.

Gerben en Annely hadden hun reis van een half jaar vooraf uitgestippeld, maar na enkele tussenstops kwamen ze niet verder dan Nieuw-Zeeland. “Onze eerste tussenstop was Berlijn. Daarna hebben we Thailand en de Indonesische eilanden Flores en Lombok nog bezocht”, zegt Annely. Bij aankomst in Nieuw-Zeeland kwam het stel er al snel achter dat ze hun plannen om moesten gooien. “We wilden twee maanden in Nieuw-Zeeland verblijven en daarna richting Zuid-Amerika”, aldus Gerben. De reis richting Chili kwam al snel te vervallen toen bleek dat de situatie rondom corona daar verergerde. Het duo kon toen kiezen: of terug naar Nederland, of langer op de huidige locatie blijven. “We hebben toen besloten om toch in Nieuw-Zeeland te blijven.”

Aanzoek
De eerder geplande twee maanden werden tien maanden. Het stel kon verblijven bij de broer van Gerben, die eerder naar Zuidereiland was geëmigreerd. Nog voor ze hier rond konden reizen, kwam ook voor hen een lockdown aan. Dit voerde de druk op voor Gerben om een belangrijke vraag te stellen. “Ik wilde een mooi plekje vinden om Annely ten huwelijk te vragen”, zegt Gerben. De Nijverdaller had sinds hun vertrek uit Nederland al een verlovingsring bij zich, verstopt in een sok. “Elke keer als ze iets uit mijn tas wilde pakken, zei ik dat ik het wel deed.” Annely heeft het ringdoosje niet vroegtijdig gevonden. Gerben ging op één knie bij de Tasmangletsjer en haar antwoord was een volmondige “JA!”.

Kopen zonder kijken
Het verloofde stel wilde meer van Nieuw-Zeeland zien. “Een paar Duitse meiden besloot wel weer richting huis te gaan en verkochten hun bus”, vertelt Annely. “Ze moesten al eerder weg dan dat wij het busje konden ophalen, dus deze hebben ze voor ons achtergelaten en wij hebben ‘m eigenlijk gekocht zonder in het echt gezien te hebben.”


Gerben en zijn broer toverden het busje om tot een camperbusje en deze kreeg de naam Anton. Tijdens de zogenoemde “lockdown level 4” konden ze in hun vrije tijd ook niet veel meer dan aan het busje werken. Level 4 betekende voor de hele eilandengroep dat alleen essentiële winkels open mochten. Gerben merkt op dat de mensen wel ontevreden waren over zes weken lockdown, maar het uiteindelijk meeviel. “Er werd wel toiletpapier gehamsterd, maar dat is universeel”, grapt hij. Toen de lockdown verzwakte kon het duo extra materiaal bestellen en afhalen voor hun vervoersmiddel Anton.

Aan het werk
De eilanden waren lang coronavrij en ze reden naar alle uithoeken van Zuider- en Noordereiland. Op het noordelijke eiland vonden Gerben en Annely een baan. De oom en tante van Gerben wonen ook in Nieuw-Zeeland en hier kon het koppel werken op de boerderij. “We hebben deze familie echt beter leren kennen”, blikt Gerben terug. De boerensector is geen onbekende voor de Nijverdaller en zijn verloofde. Toch meent hij dat het op het kiwi-eiland er toch anders aan toegaat dan in Nederland. “Ze hebben hier bijvoorbeeld geen stallen, de koeien lopen het hele jaar buiten”, zegt hij. “En het is veel grootschaliger”, vult Annely aan. Deze baan kwam met een voordeel voor het tweetal: veel boerderijen hadden een huisje voor werknemers. Zo hadden ze hun eerste huisje samen in Nieuw-Zeeland.

Terug naar Nederland
Na tien maanden was het tijd om weer richting Nederland te gaan. “We hadden ons rondje wel gemaakt”, zegt Annely. “Eigenlijk was het plan al een paar keer aangepast en je stelt je er steeds weer op in om naar huis te gaan.” Annely geeft toe dat ze wel een paar keer voor gek verklaard zijn dat ze het coronavrije eiland verlieten. “We wilden gewoon weer dichter bij vrienden en familie zijn.” Eenmaal thuis kwam die wens uit. “We dachten dat we een rondje gingen wandelen, maar even later zaten we in de schuur voor een coronaproof drive-thru”, zegt Annely. Familieleden en vrienden kwamen langs om ze weer welkom te heten. De ene na de andere auto kwam de schuur in om even bij te praten.

Mooie ervaring
Gerben en Annely kijken positief terug op hun reis. “Het is heel tof om iets in Nieuw-Zeeland op te bouwen. Die ervaring, ondanks gedwongen door corona, was bijzonder leuk en mooi”, zegt Gerben. Annely stemt hiermee in: “Ook al lopen plannen anders, dan kan het alsnog mooi uitpakken”. Dit jaar staan er in ieder geval nog geen reisjes op de planning. “We gaan werk zoeken en nadenken over de bruiloft”, zegt Annely.

Benieuwd naar de ervaringen van Gerben en Annely? Bekijk dan hun YouTubekanaal “GA op reis”.

Tekst: EG-WÉL

De Oude Twentse weg loopt al eeuwen door de gemeente Hellendoorn en was al in de dertiende eeuw een belangrijke verbinden tussen Twente en Zwolle.
HKHN verzorgt lezing over de stokoude Twentseweg 4 mei, 18:01
Afbeelding
De rhododendrons rond de Palthetoren zijn in bloei! 4 mei, 12:42
Mevrouw Ninaber-Biben komt met haar kinderen vanuit Deventer naar Hellendoorn, waar de oom, Engelbertus Johannes Ninaber, van haar overleden man een huis voor haar bouwt..
'Jezelf mooi maken is van alle tijden' 3 mei, 19:47
Voorbeeld van een situatie waar mensen met een beperking nog te vaak mee te maken hebben: er wordt te weinig rekening met ze gehouden.
Wmo-avond 'Iedereen doet mee' 3 mei, 17:44
Afbeelding
Dansclub Hulsen houdt weer een dansavond 3 mei, 14:02
Op 4 mei, de vlag halfstok vlaggen van 18.00 uur tot zonsondergang. Tijdens Bevrijdingsdag de vlag, zonder oranje wimpel, vlaggen.
Gemeente Hellendoorn staat stil bij 4 en 5 mei 3 mei, 12:12
Afbeelding
'Wat bezielt je' aflevering over Vrouwen in het Verzet 3 mei, 09:42
Verspieders Express houdt drie activiteiten rondom de Nacht van Gebed.
Drieluik activiteiten rond de Nacht van Gebed van Verspieders Express 3 mei, 08:07