Wordt Daarlerveen net zo’n slepende kwestie als Groningen?

DAARLERVEEN – Scheuren in het huis, gestutte muren en zelfs een onbewoonbare woning. Voor zo´n veertig huishoudens in Daarlerveen is dit helaas de realiteit. Sinds de werkzaamheden aan het kanaal Almelo-De Haandrik zijn mensen onzeker over de toekomst.

Al bijna tien jaar zijn de werkzaamheden aan het kanaal in het nieuws. Het idee was om het kanaal toegankelijk te maken voor grotere schepen. Tijdens de werkzaamheden van 2011 tot 2016 was er niks aan de hand, maar in het najaar van 2018 kwamen de eerste schademeldingen. “Wij als bewoners wisten van de baggerwerkzaamheden, maar niemand zag deze ellende aankomen”, zegt gedupeerde Harry Broekhuizen. “Jaren later begonnen de schades. Een aantal weken geleden zelfs nog nieuwe meldingen.” Broekhuizen is op dit moment de voorzitter van de stichting Kant nog Wal, een organisatie die opkomt de bewoners. “We willen duidelijkheid in de oorzaak”, zegt Broekhuizen. “Dan kunnen we verder met het oplossen van die oorzaak en dan kunnen we pas onze huizen repareren.”

Onderzoek
In 2011 is het kanaal verbreed en verdiept. Volgens eigen onderzoek van hoogleraar Stefan van Baars is daardoor de waterdruk vergroot, waardoor het water onder de damwanden door stroomt en de boel verzakt. De provincie heeft deze oorzaak niet voor waarheid aangenomen en doet zelf nog onderzoek. Deze is van belang om te bepalen wie op moet draaien voor de schade. De Provincie heeft namelijk toegezegd dat als de schades van de verzakkingen het gevolg zijn door werkzaamheden die uitgevoerd zijn in opdracht van de provincie, zij deze vergoeden. Toch is “piping”, zoals dit fenomeen heet, de praat in het dorp. Volgens een eigenaar van een aantal woningen is piping inderdaad de oorzaak. Hij is de vierde generatie hier en zegt dat de ellende begon in 1996 maar de grootste ellende startte vanaf 2011 en is nog lang niet voorbij.

Hulp voor inwoners
Provincie Overijssel en de gemeenten willen de inwoners zo goed mogelijk helpen. Broekhuizen geeft gemeente Hellendoorn een pluim. “Er zijn mensen met psychische nood door dit alles, zij worden goed opgevangen door de gemeente.” Provincie Overijssel laat op haar website weten: “De rust in het gebied moet terugkeren. En bovenal moet iedereen er veilig kunnen wonen.” Momenteel worden in opdracht van de provincies taxaties gedaan door een onafhankelijk bureau van de ontstane schades. De taxateur zou een professioneel persoon moeten zijn maar daar worden door pandeigenaren vraagtekens bij geplaatst: “Na een kwartier staat er iets op papier, onmogelijk”, aldus één van de eigenaren. Een stuk verderop is de schade 40.000 euro maar de woning is total loss verklaard. Iedere twee maanden worden de betreffende huizen gecheckt op veiligheid. Een aantal bewoners voelt zicht niet meer veilig en is al vertrokken. Wordt het als onveilig bestempeld, dan moet je dus vertrekken. Je zult eigenaar zijn van het pand en de opbrengst van de huur is jouw pensioen. huurders weg en schade aan je pand.

Foto en tekst: EG-WÉL

Meer berichten
 
Auto zoeker