Wandelen voor schoon water voor Ethiopië

Algemeen

NIJVERDAL - Wandelen voor Water, mét water, zes liter, in een rugzak. Dat gaan 66 leerlingen van de groepen 7 en 8 van twee basisscholen uit Nijverdal en Marle doen op woensdag 22 maart. Het gaat om een sponsorwandeltocht, en het doel is geld in te zamelen voor waterputten in Ethiopië. De Leerlingen van Talentrijk en De Marliaantjes starten bij de brandweerkazerne aan de Kerkstraat 140.

Hier krijgt elk kind een ‘waterzakje’ mee, een speciale Aqua for All-rugzak, waarin vier flessen van elk anderhalve liter passen. De flessen zijn een dag van tevoren al gevuld op de scholen, en naar de gemeentewerf gebracht.

Brandweersirene
Burgemeester Anneke Raven spreekt de wandelaars vooraf moed in. Symbolisch wordt de laatste fles met water gevuld en het Wandelwaterlied gezongen. Om 9.15 uur klinkt de sirene van de brandweer en gaan de wandelaars op pad, met de geluidswagen voorop (met de coolste muziek) en de bezemwagen achteraan voor de leerlingen die het echt niet meer vol kunnen houden. Op het parkeerterrein van sportpark ‘t Lochter wordt een tussenstop gehouden.

Bassin water
De waterdragers komen rond 11.15 uur terug bij de brandweerkazerne. Daar wordt al het water door de leerlingen zelf in een groot bassin gegoten. Ondertussen is het sponsorgeld geteld en wordt de opbrengst bekend gemaakt. Voor de leerlingen is er een traktatie.

Diverse bedrijven sponsoren deze actie. Particulieren en bedrijven die ook mee willen doen kunnen een bijdrage overmaken op bankrekening 34.73.13.914 ten name van Rotaryclub Rijssen, onder vermelding van ‘Wandelen voor Water’. Wandelen voor Water is een jaarlijks terugkerend landelijk evenement voor leerlingen van groep 7 en 8 in de week van wereldwaterdag. Het goede doel is om een schone watervoorziening voor 8000 bewoners in dorpen rond Babiche te realiseren.

Diverse boerendorpen met kleine schooltjes hebben nu alleen water dat de bewoners moeten opscheppen van de grond, en in vaten van 20 liter vervoeren. Het water is verontreinigd omdat ook vee en wilde dieren als apen er ook uit drinken en er hun behoefte in doen.

Het geld wordt besteed aan het afschermen van deze waterbronnen en het aanleggen van betonnen opvangbakken met deksel, aftappunten en wasgelegenheid, In elk dorp wordt een groep mensen getraind in het beheer van de bronnen. Door deze capaciteitsopbouw worden de bevolking, de leerlingen en de schoolleiding bewust gemaakt van het belang van schoon drinkwater en hygiëne.

Afbeelding
Ridderstrijd geopend 1 uur geleden
Afbeelding
Groei en Bloei Salland houdt Lentefair 3 uur geleden
Afbeelding
Lees de nieuwe Hart van Hellendoorn-Nijverdal al online 4 uur geleden
Afbeelding
Laat de dagelijkse sleur van je afglijden: Geniet van een avond vol humor! 17 uur geleden
Afbeelding
Stap in de wereld van Juf Roos en Gijs voor een verjaardagsfeest om nooit te vergeten! gisteren
Jong en talentvol lid van SNO Nijverdal Sam van Veen (foto: Linda van Beekhoven).
Cursus Verenigingsscheidsrechter: ga fluitend het veld op! 30 apr, 20:18
Afbeelding
'Kuier deur Kruidenwijk': Stap voor stap naar een actiever en socialer leven 30 apr, 15:05
De nieuwe trainer van NKC ' 51 2: Herman Egberts
Herman Egberts wordt trainer van het tweede van NKC '51 30 apr, 13:58