Zie de maan schijnt door de bomen

Algemeen

Nijverdal - Als de goedheilig man weer in Nederland aankomt, op zaterdag 17 november, schijnt de maan door de bomen. Volgens een bekende liedje. Deze keer kan iedereen dat zelf ervaren.  Het BuitenCentrum van Staatsbosbeheer aan de Grotestraat en de Sterrenwacht Hellendoorn houden deze zaterdag een gezamenlijke activiteit: ‘Zie de boom schijnt door de bomen’.
Bezoekers krijgen door een vrijwilliger van de sterrenwacht aan de hand van een PowerPointpresentatie uitleg over onder andere de maan, maanstanden en allerlei weetjes over de maan. Vervolgens vertelt de boswachter over het nachtelijk leven in het bos. Welke dieren slapen ‘s nachts en welke zijn juist wakker en actief. Waarom is donker en rust zo belangrijk in de natuur?Als de tekst van het lied klopt schijnt deze avond en nacht de maan door de bomen. Daarom is het na de verhalen de jassen aan en naar buiten. Onder begeleiding van de boswachter maken deelnemers een wandeling van ongeveer 4 km door het donkere bos. Tijdens deze donkere tocht moeten de ogen eerst aan het donker wennen, maar dan is het echt prachtig in het maanverlichte bos. Wie weet horen we een bosuil roepen en heel misschien zien we zelfs een wit paard over de heuvels galopperen.

Heldere nacht
Bij helder weer bekijken bezoekers de maan door de telescoop in de koepel van de Sterrenwacht. Mocht het bewolkt zijn dan gaan ze de maan en andere hemellichamen bekijken in het planetarium. Want daar is nooit een wolkje aan de lucht. Naast de aandacht voor het heelal, de sterren en planeten is er tijdens de activiteit ook ruimte voor een stuk natuurbeleving. 

Warme kleding
Trek warme kleding en stevige schoenen aan. Kosten voor deelname zijn voor volwassenen 12,50 euro en voor kinderen tot en met 12 jaar 7,50 (inclusief een kop koffie/thee). De avond begint om 19.00 uur en rond 22.00 uur is het afgelopen.

Aanmelden
Van te voren aanmelden: https://www.staatsbosbeheer.nl/activiteiten/salland/beleef-de-maan-op-de-sallandse-heuvelrug

De Oude Twentse weg loopt al eeuwen door de gemeente Hellendoorn en was al in de dertiende eeuw een belangrijke verbinden tussen Twente en Zwolle.
HKHN verzorgt lezing over de stokoude Twentseweg 4 mei, 18:01
Afbeelding
De rhododendrons rond de Palthetoren zijn in bloei! 4 mei, 12:42
Mevrouw Ninaber-Biben komt met haar kinderen vanuit Deventer naar Hellendoorn, waar de oom, Engelbertus Johannes Ninaber, van haar overleden man een huis voor haar bouwt..
'Jezelf mooi maken is van alle tijden' 3 mei, 19:47
Voorbeeld van een situatie waar mensen met een beperking nog te vaak mee te maken hebben: er wordt te weinig rekening met ze gehouden.
Wmo-avond 'Iedereen doet mee' 3 mei, 17:44
Afbeelding
Dansclub Hulsen houdt weer een dansavond 3 mei, 14:02
Op 4 mei, de vlag halfstok vlaggen van 18.00 uur tot zonsondergang. Tijdens Bevrijdingsdag de vlag, zonder oranje wimpel, vlaggen.
Gemeente Hellendoorn staat stil bij 4 en 5 mei 3 mei, 12:12
Afbeelding
'Wat bezielt je' aflevering over Vrouwen in het Verzet 3 mei, 09:42
Verspieders Express houdt drie activiteiten rondom de Nacht van Gebed.
Drieluik activiteiten rond de Nacht van Gebed van Verspieders Express 3 mei, 08:07