Zunnewende: festival van streektaal en magie

Algemeen

door Annemieke van Ipenburg

Hellendoorn - De zonnewende, als de zon op haar hoogste punt in het Noordelijk halfrond staat, markeert het begin van de zomer. Exact op de grens tussen Twente en Salland, wordt de langste dag gevierd met het Zunnewendefestival.

Begin je zomer goed op landgoed Schuilenburg, waar streekcultuur en streektalen elkaar ontmoeten tijdens de zunnewende, de langste dag van het jaar, op vrijdag 21 juni.

Magische locatie
Landgoed Schuilenburg, gelegen op het kruispunt van historische handelsroutes over land en over het water van de Regge, wordt omgetoverd tot een prachtig festivalterrein met intieme speelplekken, knusse zitjes, een Pruuverieje waar je heerlijke (streek)gerecht kunt proeven, optredens, kunst en cultuur, muziek en vertellingen.

Pruuverieje
In en naast de boomgaard is er het horecaplein met foodtrucks, Rokerij Marle, eten en drinken en gezellige zitjes: alles voor een lekkere Pruuverieje!

Kasteelterrein
Het voormalig kasteelterrein biedt nu een podium aan Gé Reinders. ‘Oetblaoze’ heet de tournee waarmee hij afscheid neemt van het spelen met plaatselijke blaasorkesten. Dit keer treedt hij op samen met de KSW. Frisicana met Piter Wilkens, Marcel Smit en Gurbe Douwstra zorgen voor een Fries geluid uit eigen repertoire, aangevuld met originele of vertaalde werken van ‘Americana’ artiesten. Ook Firma Weijland en Consorten komen fijn muziek maken. Met Thijs Kemperink gaat het over ‘Noaberschap’ en bijzondere observaties, beeldend en met veel humor verteld.

Nog veel meer
De Hooiberg, de Haven, de Boomgaard en de Vleermuisbult zijn de kampvuurspeelplekken waar lokaal en regionaal bekende artiesten optreden, zoals Herman Kampman. Aan de Regge in het Twente Hoes maakt dialectoloog Harrie Scholtmeijer zijn opwachting en op de Regge is een boottocht gebaseerd op #Doeslief.

Volop kindervermaak
Dit jaar is het alweer de vierde keer dat het middagprogramma speciaal gericht is op kinderen. Een succes vorig jaar was de archeologieplek, die op 21 juni zeker terugkomt!

De Tijdmachine
Een interactief avontuur door Theaterfiets waarin Dolf in een reusachtige tijdmachine op reis gaat door de tijd. Maar hoe zet je de machine aan? Als Dolf erin zit, blijken de knoppen aan de buitenkant te zitten! De kinderen schieten Dolf te hulp.

Andere leuke activiteiten
Maar natuurlijk is er meer: pannenkoeken bakken - snoep gooien - reuzenspellen - vertellingen en voorstellingen - muziek en theater - knutselen. En... IJs Act: een hele voorstelling om een lekker ijsje te maken.
Het kunstenaarscollectief MAF-arts walst samen met de bezoekers van de kindermiddag mooie vormen van staal die ze toevoegen aan het ijzeren bos die dit collectief op het festivalterrein zal plaatsen.

Praktisch
Kaarten kosten in de voorverkoop 8 euro, aan de kassa 10. Jeugd t/m 16 jaar heeft GRATIS toegang. Meer info op www.zunnewendefestival.nl.

Afbeelding
Fairtrade documentaire: Slag om de klerewereld 6 uur geleden
De film heeft de Oscar gewonnen voor 'Best original screenplay'.
'Anatomy of a Fall' in ZINema gisteren
Hugo Wouters was in vorm bij beide wedstrijden.
Ravijnheren spelen kwartfinale eredivisie 17 mei, 11:42
Blije teams van de Marijkeschool.
Marijkeschool in regiofinale voetbal 17 mei, 07:50
Afbeelding
Eurol NK Autocross gaat van start in Haarle 16 mei, 19:50
Trainer Joost (links vooraan) met alle deelnemers tijdens de viering van hun 1-jarig jubileum. Alle mannen en vrouwen doen elke week weer enthousiast en op hun eigen niveau mee met de training.
'Opgeven vinden wij echt geen optie' 16 mei, 17:45
Afbeelding
Column: Grillige capriolen van 't härte in Heldern 16 mei, 12:11
Jan Mensink (achterste rij, tweede van links) met 'zijn' Ravijnmannen en begeleidingsteam na het behalen van de halve finale in de play-offs.
'Wilde de vijftig jaar graag volmaken' 16 mei, 10:17