Bij iedereen een grote lach op het gezicht toveren is waarschijnlijk het belangrijkste doel van alle artiesten tijdens het Zunnewendefestival. (Foto: A. van Ipenburg)
Bij iedereen een grote lach op het gezicht toveren is waarschijnlijk het belangrijkste doel van alle artiesten tijdens het Zunnewendefestival. (Foto: A. van Ipenburg) Foto: A. van Ipenburg

Op de kortste dag bezig met de langste

Algemeen

Op de kortste dag van 2019 spreek ik met Irma Wevers over de langste dag van 2020. De voorbereidingen voor het Zunnewendefestival zijn alweer in volle gang. Ideeën vliegen bij de besprekingen over tafel en de eerste subsidieaanvraag wordt ingevuld.

door Annemieke van Ipenburg

Hellendoorn - “We gaan het het komend jaar iets anders doen dan voorgaande jaren,” vertelt Irma. “Zo staat het hele Zunnewendefestival in het teken van het Nedersaksisch. Vorig jaar is er een convenant getekend dat het Nedersaksisch erkent als taal en daar willen we op deze manier extra aandacht aan besteden.”

Andere talen niet

Het Nedersaksisch wordt in het noordelijke deel van Duitsland en in de provincies Groningen, Drenthe, Overijssel, op de Veluwe, in de Achterhoek, een deel van de provincie Utrecht en een klein deel van Friesland gesproken. Dat betekent dat andere talen, die voorgaande jaren nog welkom waren op het festival, komend jaar niet van partij zijn. “Dat klopt,” beaamt Irma. “We hadden in voorgaande jaren wel Limburgse of Friese acts en die zijn er nu dus niet bij. We proberen elk jaar een goed samenhangend geheel te maken en dat betekent altijd dat er acts wel of niet bij passen. Dit jaar hebben we het dan over taal.”

Tijden veranderen

Het middagprogramma begint komend jaar om 14.00 uur, zodat er meer ruimte is voor het hele programma. “Daar waren de artiesten wel blij mee. De acts op het hoofdpodium gaan bijvoorbeeld van 30 naar 40 minuten en dat maakt een wezenlijk verschil voor de artiesten. ‘s Middags zullen de optredens iets meer door elkaar gaan lopen. Het accent blijft op de kinderen liggen, maar er zullen ook acts voor volwassenen zijn. Met het continu rooster dat steeds meer scholen hanteren, zijn de kinderen vroeger vrij en dat komt ons goed uit.”

De online ticket verkoop, waar ze afgelopen jaar mee begonnen zijn, zetten ze komend jaar door. “Het hele festival wordt steeds professioneler en daar past dit heel goed bij,” zegt Irma. “Bovendien is het afgelopen jaar goed bevallen.”

Speciaal arrangement

Bij de ‘professionalisering’ past een speciaal arrangement voor vips. “We proberen elk jaar weer onze bezoekersaantallen te verhogen en we willen onze vaste bezoekers wel eens de kans geven op een andere manier van het Zunnewendefestival te genieten. We moeten het arrangement nog helemaal uitwerken, maar we denken aan een speciale boottocht met lekker eten van de foodtrucks erbij; een totaalbeleving.”

Vrijwilligers

Zoals jullie wel weten staat of valt het Zunnewendefestival met de inzet van vrijwilligers. Mensen die de kaartjes verkopen tijdens het festival, mensen die het parkeren in goede banen leiden, mensen die zorgen dat de artiesten op het juiste moment op het goede podium staan...

Om er voor te zorgen dat het festival in 2020 (en nog veel jaren daarna) weer gladjes verloopt, is de organisatie op zoek naar extra vrijwilligers. Heel specifiek zijn ze op zoek naar iemand die de marketing/pr voor zijn/haar rekening kan nemen en iemand voor de fondsenwerving. Daarnaast kunnen ze mensen gebruiken voor allerlei hand- en spandiensten.

“Het team vergadert ongeveer één keer per maand,” licht Irma toe. “Tussendoor werken we onze taken verder uit. Op de dag van het Zunnewendefestival, vrijdag 26 juni, vervult iedereen zijn eigen rol en maken we het samen tot een prachtig geheel. Voor meer informatie kan iedereen op onze site terecht.”

zunnewendefestival.nl

Een foto die wat mij betreft symbolisch is voor het festival: artiesten nemen je mee in een andere wereld.
Een prachtig kunstwerk zag het levenslicht in 2019.
Afbeelding
Fairtrade documentaire: Slag om de klerewereld 2 uur geleden
De film heeft de Oscar gewonnen voor 'Best original screenplay'.
'Anatomy of a Fall' in ZINema 20 uur geleden
Hugo Wouters was in vorm bij beide wedstrijden.
Ravijnheren spelen kwartfinale eredivisie 17 mei, 11:42
Blije teams van de Marijkeschool.
Marijkeschool in regiofinale voetbal 17 mei, 07:50
Afbeelding
Eurol NK Autocross gaat van start in Haarle 16 mei, 19:50
Trainer Joost (links vooraan) met alle deelnemers tijdens de viering van hun 1-jarig jubileum. Alle mannen en vrouwen doen elke week weer enthousiast en op hun eigen niveau mee met de training.
'Opgeven vinden wij echt geen optie' 16 mei, 17:45
Afbeelding
Column: Grillige capriolen van 't härte in Heldern 16 mei, 12:11
Jan Mensink (achterste rij, tweede van links) met 'zijn' Ravijnmannen en begeleidingsteam na het behalen van de halve finale in de play-offs.
'Wilde de vijftig jaar graag volmaken' 16 mei, 10:17